L’orgànica recollida en el model porta a porta dels municipis del Gironès presenta una molt bona qualitat

23/01/2024 - 17:00

Recentment, s’ha publicat l’informe del resultat de la caracterització dels residus orgànics realitzada per l’Agència de Residus de Catalunya durant el quart trimestre de 2023. Els resultats mostren una bona qualitat de l’orgànica en el circuit porta a porta amb només un 1,61% d’impropis (impureses, materials que no pertoquen a la fracció recollida)

Per a una visió més detallada, tot seguit es mostren els resultats de les caracteritzacions corresponents als diferents trimestres d’aquest any 2023:

Podeu consultar els informes públics de resultats publicats per l’Agència de Residus de Catalunya.

Aquesta baixa presència d’impropis té un impacte positiu en els retorns econòmics que realitza l’Agència de Residus de Catalunya en concepte de retorn de cànon.

Malgrat aquests bons resultats, és important recordar com millorar alguns aspectes:

  • L’orgànica cal separar-la en bosses o fundes compostables i no amb bosses de plàstic.
  • Les càpsules de cafè, si no son compostables, cal portar-les a la deixalleria de referència per a la seva correcta gestió com a residu.
  • Amb els residus orgànics també s’han trobat aliments que, ben conservats o repensats, es podrien haver aprofitat (barres de pa, verdures i fruites senceres o restes de menjar cuinat). Tot i que els aliments no són un impropi de la fracció orgànica, són clarament un exemple de materials que han esdevingut residu i que es podrien haver evitat. Per evitar el malbaratament alimentari es poden prendre mesures fàcils com comprar el que realment es necessita, calcular les mesures adients a l’hora de cuinar, congelar aliments sobrers o cuinar plats d’aprofitament.

El Consell Comarcal agraeix aquests bons resultats en la qualitat de l’orgànica, atès que representa un avenç positiu i un reflex dels esforços de tots els agents implicats en el model porta a porta al Gironès: ciutadania, ajuntaments i servei de recollida.

 


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia
Crònica dels 3 dies de trobada a Girona

El 5è #wasteinprogress s'ha celebrat a Girona del 18 al 20 d'abril. Els sistemes eficients de recollida de residus, claus per a assolir els índexs europeus de reciclatge.

Notícia
Manlleu serà una de les ciutats convidades

Manlleu serà una de les ciutats convidades

El Fòrum Internacional de Residus #wasteinprogress se celebrarà al Palau de Fires de Girona entre el 18 i 20 d'abril. Comptarà amb ponències, debats i taules rodones oferint l’experiència en primera persona de ciutats i regions com Pisa, Monza i Treviso, a Itàlia, i Bihor, a Romania

Article

S'ha avaluat la quantitat d'elements impropis del rebuig orgànic des Castell a Menorca, que per ser aprofitable ha d'estar per sota del 15%​

Butlletí