L’Observatori de la Biodiversitat de Barcelona millorarà la conservació de la fauna i la flora urbanes

14/11/2022 - 12:00

Barcelona tindrà un nou Observatori de la Biodiversitat gràcies a l’acord de col·laboració signat amb el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), que permetrà, alhora, impulsar la participació, la reflexió, l’intercanvi d’experiències i la sinergia en el desplegament del pla Natura 2030 i el Pla estratègic del CREAF 2022-2026. El conveni tindrà una vigència de quatre anys i l’import estimat és de 250.000 euros.

L’Observatori de la Biodiversitat de Barcelona farà el seguiment de l’estat i de l’evolució de la natura urbana per conèixer-ne la riquesa, avaluar l’estat de conservació de les espècies, dels hàbitats i dels espais naturals i prioritzar les tasques de gestió i conservació. Es crea amb l’objectiu que esdevingui l’ens de referència per millorar el tractament i la difusió de la informació sobre la biodiversitat de la ciutat.

L’objectiu és col·laborar en la conservació i la millora dels hàbitats i les espècies terrestres, així com en el desplegament de la gestió ecològica i la naturalització del pla Natura, i contribuir en el desplegament del Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola, entre d’altres. L’observatori també participarà en l’elaboració de plans d’acció d’espècies i grups per protegir de manera especial animals com esquirols, eriçons, pardals, falcons pelegrins, rapinyaires, aus que viuen en edificis, aus que impacten en edificis, ocells insectívors, ratpenats, rèptils, amfibis o invertebrats (papallones i altres).

 

Pla Natura Barcelona 2021-2030

L’acord, que vol potenciar Barcelona com a referent internacional en la biodiversitat urbana, implica també la col·laboració en el desenvolupament del pla Natura Barcelona 2021-2030, un instrument estratègic que té la visió d’una ciutat de l’any 2050 amb una infraestructura verda funcional i ecològica, amb un verd equitatiu, accessible, connectat a la trama urbana i amb la xarxa verda metropolitana, per maximitzar els serveis socials i ambientals, sobretot els de salut i adaptació al canvi climàtic.

El pla Natura Barcelona 2021-2030 s’estructura en tres eixos (“Més verd i més biodiversitat”, “Conservar i millorar el verd i la biodiversitat” i “Amb i per a la ciutadania”) i dos àmbits transversals (“Coneixement” i “Governança”), que es concreten en vint accions que es despleguen a través de cent projectes entre el 2021 i el 2030.

També es dissenyarà conjuntament el nou Pla estratègic del CREAF 2022-2026, que se centra en quatre pilars principals: promocionar l’impacte social de la recerca; desenvolupar i fomentar una recerca científica excel·lent i rellevant en un context global canviant; atreure, retenir i consolidar el talent que el centre necessita per complir la missió que té, i garantir el desenvolupament i la sostenibilitat del mateix centre.


 

Municipis: 

Relacionats

Acte
07/06/2022 - 09:30
Recinte Modernista de Sant Pau
Notícia

L'ecòleg Ramon Margalef i López (1919-2004) dona nom a partir d'ara al jardí d'Aclimatació, un dels espais amb més interès botànic de la ciutat, situat al Parc de Montjuïc de Barcelona.

Notícia

El pastoreig és una pràctica habitual al Parc de Collserola, on hi ha ramats de certes dimensions.

Butlletí