Lleida inicia les visites informatives i l’assessorament personalitzat sobre la recollida de residus porta a porta

El nou model de recollida s'iniciarà el pròxim 5 de novembre a tots els habitatges de Ciutat Jardí i Vila Montcada
11/10/2018 - 08:18

Un equip d’educadors visitaran tots i cadascun dels 1.400 domicilis que participen en aquesta prova pilot de recollida de residus, amb l’objectiu d’informar i assessorar els veïns i veïnes sobre el nou model de recollida i poder solucionar, d’una manera personalitzada, tots els dubtes que es generin entre la població

L’Ajuntament de Lleida inicia les visites informatives i l’assessorament personalitzat sobre la recollida de residus porta a porta a tots els habitatges de Ciutat Jardí i Vila Montcada. Un equip d’educadors visitaran tots i cadascun dels 1.400 domicilis que participen en aquesta prova pilot de recollida de residus, amb l’objectiu d’informar i assessorar els veïns i veïnes sobre el nou model de recollida i poder solucionar, d’una manera personalitzada, tots els dubtes que es generin entre la població.

Tots els habitatges rebran un kit de material gratuït per fer la recollida selectiva durant tot un any, que inclou: un cubell airejat per a les restes orgàniques, un cubell per treure l’orgànica al carrer, el següent tríptic informatiu, un imant per la nevera, bosses compostables per a l’orgànica, bosses per al multiproducte (envasos lleufers i paper i cartró) i per al rebuig per a tot un any.

El nou sistema de recollida de residus porta a porta estableix que les escombraries s’han de treure entre les 20 i les 22 hores dels dilluns, dimecres i divendres (inclosos els dies festius) davant de la porta de casa, intentant no interrompre el pas de vianants.

La recollida porta a porta incorpora una nova fracció, l’anomenada multiproducte, que aplega en la mateixa bossa els envasos lleugers, el paper i el cartró. Així es facilita la recollida i el reciclatge d’aquests residus que, fins ara, es dipositàven en contenidors diferents.

Els dilluns s’haurà de treure l’orgànica i el multiproducte; els dimecres, l’orgànica i el rebuig; i els divendres, l’orgànica i el multiproducte. També hi haurà bosses especials de sanitaris per aquells habitatges amb necessitats especials com bolquers o similars. Aquest tipus de productes, que s’han de llençar al rebuig, es podran treure tots els dies de recollida. La única fracció que continuarà com fins ara, en contenidors de carrer, serà el vidre. Cal destacar que el cubell de l’orgànica i les bosses de rebuig portaran un xip identificatiu, que servirà per conèixer el funcionament del servei i avisar, si s’escau, els veïns i veïnes que no reciclin correctament. Un equip d’educadors farà el seguiment de totes les incidències que es produeixin amb l’objectiu de donar resposta i millorar el sistema.

La campanya informativa també inclou dues sessions informatives obertes a tota la ciutadania sobre el nou sistema de recollida selectiva, que tindran lloc a l’Escola Ciutat Jardí, al carrer d’en Carmelo Fenech s/n de Lleida, els dies 16 i 30 d’octubre a les 19:30 hores.

En les sessions informatives es repartirà el kit del porta a porta a tots els veins i veïnes que encara no el tinguin. També s’habilitarà un punt d’informació a l’Arborètum (Carrer Enric Farreny, 49), que romandrà obert del 18 d’octubre al 23 de novembre tots els dijous i divendres d’11 a 16 i de 17 a 20 hores de la tarda. Per a obtenir més informació o resoldre tot tipus de dubtes sobre el nou sistema de recollida de residus porta a porta, la Paeria ha habilitat el correu electrònic info@portaaportalleida.com i el web sostenibilitat.paeria.cat/porta-a-porta. També estarà disponible el telèfon mòbil 671 336 865.


Per una correcta separació dels residus, cal recordar que:

  • Orgànica: S’han llençar restes de menjar, taps de suro, bossetes d’infusions, paper de cuina i tovallons bruts, restes de jardinería, etcétera.
  • Rebuig: Utensilis d’higiene, sorra d’animals domèstics, pols d’escombrar, etcétera
  • Multiproducte: Bosses i envasos de plàstic, metàl·lics i de cartró, papers, porexpan, paper d’alumini, film transparent, etcétera
  • Sanitaris: Compreses, tampons, bolquers, etcétera
  • Vidre: Ampolles i envasos de vidre buits i sense taps
  • Deixalleria: Aerosols, tòners i tintes, runa, aparells electrònics, roba, bombetes i fluorescents, càpsules de cafè, vidre pla, etcètera. Cal recordar que Lleida disposa de deixalleries mòbils a tots els barris. Es pot consultar el calendari i les ubicacions de la deixalleria mòbil i de les fixes al web: sostenibilitat.paeria.cat/porta-a-porta

Actualment, Lleida recicla de manera selectiva només el 30% dels residus, un percentatge encara allunyat dels objectius europeus, situats al voltant del 60%. Per assolir-los, Lleida vol imitar altres municipis catalans i europeus on fa anys que tenen instaurat, amb gran èxit, el sistema porta a porta.


La prova pilot, que s’iniciarà el proper 5 de novembre als barris de Ciutat Jardí i Vila Montcada, s’estendrà posteriorment a una zona de Balàfia i Pardinyes, Centre Històric i una zona de l’Horta.

Una vegada implantades les proves pilot es valoraran els resultats obtinguts i, si s’escau, es farà extensiu aquest nou model de recollida a tota la ciutat.
 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

Lleida ha iniciat la recollida selectiva de residus porta a porta a una part dels barris de Pardinyes i Balàfia i ha posat a disposició de la ciutadania una app del porta a porta.

Article

S'ha posat en marxa aquest 11 de desembre de 2021, i fins a finals de mes, una nova campanya per conscienciar la ciutadania sobre la importància de la recollida selectiva de residus. Amb l’eslògan “Tria bé, reciclem millor”, la campanya vol fer palès que és possible consumir de forma més sostenible escollint correctament els productes que es compren, i que és important separar bé els residus a les llars perquè facilita la recuperació dels materials que es poden reciclar.

Article

El millor residu és aquell que no es genera. Per aquest motiu, les directives europees i la seva transposició a la normativa estatal i catalana situen la prevenció com a la primera prioritat de la gestió dels residus, entenent-la com tota aquella acció que tingui per objectiu evitar la generació quantitativa de residus o bé disminuir la seva perillositat. En aquest sentit, i en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que té lloc el novembre de 2021, l’Ajuntament de Lleida ha programat tota una sèrie d’activitats per fomentar la sensibilitat ambiental de la ciutadania per evitar generar residus orgànics i no malbaratar aliments als domicilis de Lleida.

Butlletí