L'estat del clima a Europa

#COP27

Font: CCMA i OMS

07/11/2022 - 11:17


Segon el primer informe conjunt de l'ONU i la UE, Europa s'escalfa el doble de ràpid que la mitjana del planeta i això provocarà grans onades de calor i també inundacions al nord i sequeres al sud.

Les temperatures a Europa han augmentat més del doble de la mitjana mundial durant els darrers 30 anys, la més alta de qualsevol continent del món. A mesura que la tendència a l'escalfament continuï, la calor excepcional, els incendis forestals, les inundacions i altres impactes del canvi climàtic afectaran la societat, les economies i els ecosistemes arreu d'Europa.

Aquest informe sobre l'estat del clima a Europa s'ha elaborat conjuntament amb el Servei Copèrnic de Canvi Climàtic de la Unió Europea i se centra en l'any 2021. Proporciona informació sobre l'augment de les temperatures, les onades de calor terrestres i marines, el clima extrem, els patrons de precipitació canviants i la retirada del gel i la neu.

Les temperatures a Europa s'han escalfat significativament durant el període 1991-2021, a una taxa mitjana d'uns +0,5 °C per dècada. Com a resultat, les glaceres alpines van perdre 30 metres de gruix de gel del 1997 al 2021. La capa de gel de Groenlàndia s'està fonent i contribuint a accelerar l'augment del nivell del mar. L'estiu del 2021, Groenlàndia va veure un esdeveniment de fusió i la primera pluja registrada al seu punt més alt, l'estació Summit.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí