Les energies renovables són ja la font d'electricitat més barata en moltes parts del món

Font: Energy News i IRENA

07/06/2019 - 08:00

Es converteixen així en una de les millors solucions econòmiques per impulsar l'acció pel clima a escala mundial. 

L'últim informe de l'Agència Internacional d'Energies Renovables (IRENA) col·loca a les energies renovables al capdavant de la llista de possibles solucions econòmiques per lluitar contra el canvi climàtic. La raó: la reducció dels costos en l'obtenció d'electricitat a partir d'aquest tipus d'energia.

"L'energia renovable és la columna vertebral de qualsevol projecte que vulgui ser sostenible", assenyala el director general de l'Agència Internacional d'Energies Renovables (IRENA), Francesco La Camera. "Hem de fer tot el possible per accelerar la implantació de les renovables si volem complir els objectius climàtics de l'Acord de París».

Les seves paraules són una traducció de la principal conclusió de l'últim informe de l'agència sobre els costos de l'energia renovable.

L'estudi pretén contribuir al debat sobre l'impuls de l'acció climàtica a tot el món, de cara a la reunió a celebrar a Abu Dhabi per preparar la Cimera sobre l'Acció Climàtica, de les Nacions Unides, que tindrà lloc al setembre.

Els preus de les energies renovables seguiran baixant

L'informe de IRENA reflecteix que els costos de les tecnologies energètiques renovables van registrar un mínim històric l'any passat:

  • el cost global mitjà ponderat de l'electricitat obtinguda de l'energia solar de concentració (ESC) es va reduir un 26%
  • la bioenergia va baixar un 14%
  •  l'energia solar fotovoltaica (FV) i l'eòlica terrestre, un 13%
  • l'energia hidroelèctrica, un 12%
  • i l'energia geotèrmica i l'eòlica marina amb un 1%

IRENA estima que el descens dels costos continuarà en la propera dècada, especialment en el cas de les tecnologies solar i eòlica.

D'acord amb la base de dades recopilades a nivell mundial, més de tres quartes parts dels projectes eòlics terrestres i quatre cinquens de la capacitat solar FV que està previst posar en servei l'any vinent produiran energia a preus més baixos que les noves opcions de carbó, petroli o gas natural més barates.

«Ja és possible obtenir costos d'energia eòlica terrestre i solar FV de entre tres i quatre centaus de dòlar nord-americà per quilowatt-hora en zones amb bons recursos i marcs reguladors i institucionals favorables», afirma IRENA en el seu informe.

«Per exemple, els mínims històrics dels preus de subhasta de la solar FV a Xile, Mèxic, Perú, Aràbia Saudita i Emirats Àrabs Units s'han traduït en un cost anivellat de l'electricitat de tan sols tres centaus de dòlar USD per kilovatio- hora (0,03 USD / kWh) ».


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

El projecte té per objectiu assolir una reducció de la factura elèctrica i  consisteix en la instal·lació a la coberta dels tres edificis d'un total de 90 panells fotovoltaics (27 mòduls al Centre Cívic i al Sant Jordi i 36 mòduls al Sot del Camp) que disposaran de generadors fotovoltaics connectats a tres inversors que convertiran la corrent contínua en alterna.

Notícia

Una vuitantena d'inscrits, representants d'empreses i administracions, han rebut informació a la Masia de Can Serra sobre l'autoconsum energètic, en el marc de la 16a jornada tècnica organitzada per Rubí Brilla. Els assistents han pogut resoldre dubtes sobre la nova normativa de l'autoconsum energètic.

Notícia
Fot: revistaenergia.pe

Onze milions de persones van ser ocupades en el sector de les energies renovables a nivell mundial en 2018, segons el més recent estudi de l'Agència Internacional d'Energies Renovables (IRENA), en contrast amb els 10.300.000 de llocs de treball en renovables registrats el 2017.

Butlletí