Les ciutats promouen un manifest contra el canvi climàtic

04/12/2017 - 08:32

Vivim temps d’emergència i excepció. Som la primera generació que sent les conseqüències del canvi climàtic i l’última que té l’oportunitat de fer alguna cosa per detenir-lo.”. Així de contundent comença el Manifest de les ciutats per a l’acció climàtica, promogut per Barcelona, Madrid, València, Saragossa, Badalona, Alcalá de Henares i Fuenlabrada.

El document, que se sotmetrà a adopció pels membres de la Red Española de Ciudades por el Clima, reclama que l’Estat espanyol assumeixi de forma immediata els compromisos necessaris per afrontar un desafiament, el del canvi climàtic, que ens afecta a tots i totes.

Acabar amb la inacció

Al manifest, les set ciutats constaten la inacció i les traves que està posant l’Estat espanyol pel que fa a l’acció de lluita contra el canvi climàtic i promouen un conjunt de mesures específiques a dur a terme en l’àmbit estatal.

Concretament, les ciutats denuncien que el Govern estatal actualment dificulta l’autogeneració i la promoció de les energies renovables, continua donant suport a la producció de carbó, no considera prioritària la lluita contra la pobresa energètica i no permet avançar pel que fa a la transició cap a la sobirania energètica, factor clau en la lluita contra el canvi climàtic.

Implementar mesures

Per això, Barcelona i les altres sis ciutats que subscriuen el manifest reclamen que el Govern de l’Estat assumeixi de forma urgent tots els compromisos necessaris per afrontar el canvi climàtic, ja que té l’obligació de prioritzar la salut de la ciutadania i disposa de lescompetències claus en àmbits estratègics com ara l’energètic i el transport.

En concret, el document exigeix que el Govern de l’Estat desenvolupi una estratègia integral davant el canvi climàtic amb compromisos progressius per assolir escenaris de descarbonització abans de mitjan segle XXI.

En aquesta línia, el manifest incideix també en la necessitat d’elaborar una llei de canvi climàtic a fi de treballar cap a una reducció progressiva de la petjada del carboni en el medi ambient i de crear un pla nacional d’adaptació al canvi climàtic que promogui la resiliència i l’adaptació de territoris, sistemes, sectors i recursos claus davant les modificacions futures del clima.

Les ciutats lideren

La cimera mundial sobre el canvi climàtic, COP23, que va tenir lloc la setmana passada a Bonn (Alemanya), ha deixat clar el lideratge de les ciutats quant a la lluita contra el canvi climàtic, ja que és a les ciutats on es genera el 70% de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, són les que exigeixen processos importants d’adaptació i són els principals centres d’innovació.

Les ciutats espanyoles, a través dels seus governs locals, ja estan duent a terme accions per mitigar les emissions i adaptar-se al canvi climàtic en àmbits tan diversos com la reducció i l’estalvi energètic, la mobilitat sostenible, la transició cap a energies renovables, la reducció de generació de residus, el reciclatge o l’economia circular.

Totes aquestes accions són imprescindibles per reduir les emissions existents i disminuir els efectes d’un canvi climàtic que afecta directament la salut de la ciutadania i les infraestructures urbanes.

Engrandir el compromís

El grup promotor ha fet arribar el manifest tant a l’Estat com a la Red de Ciudades por el Clima perquè puguin adoptar-lo les ciutats que integren aquesta xarxa estatal.


 

Categories: 

Relacionats

Article

Des del 2019 Barcelona té un equip de professionals experts a treballar i millorar la resilencia urbana per preparar la ciutat i prevenir o, en cas que sigui inevitable, minimitzar l’impacte de situacions excepcionals d’emergència.

Article

En concret, durant el 2020 es van emetre 2,7 milions de tones de CO2, mentre que el 2019 van ser 3,6. D’aquesta quantitat, 330.090 tones corresponen a l’estalvi de consum energètic, tant el domèstic, l’industrial com el comercial i de serveis. Una baixada, no estructural, que ha ajudat a assolir el 42% dels compromisos de reducció fixats per a l’any 2030. Aquestes són unes de les principals dades de l’Informe de l’emergència climàtica a Barcelona 2020.

Entrevista

Laia Serra és una de les portaveus de "Veus per la Sobirania Alimentària a ciutat" Aquesta plataforma heterogènia aglutina persones, entitats i moviments socials que treballen per la Sobirania alimentària des de diversos àmbits per construir unes ciutats veritablement sostenibles en relació a l'alimentació. Neixen, com diu Serra, no per fer una crítica a les polítiques municipals, sinó per reivindicar que fa anys que dediquen els seus esforços a transformar el sistema alimentari. Amb Laia Serra repassem quines són les seves propostes.

Butlletí