Les cabres i ovelles, un element de gestió a Collserola per a evitar incendis

Redacció Sostenible.cat

17/03/2023 - 08:00

Un ramat d’ovelles i cabres tornarà a pasturar a la banda barcelonina del Parc de Collserola per segon any consecutiu com a mesura de prevenció d’incendis forestals, segons han informat fonts municipals. L’any passat ja es va dur a terme una prova pilot que es va considerar un èxit i per això aquesta primavera els animals tornaran a desbrossar de vegetació els boscos del parc natural durant un període estimat de tres mesos, entre març i juny.

L’any passat, durant dos mesos i mig, la prova pilot va emprar un ramat format per 295 caps de bestiar, entre ells 135 ovelles, 80 cabres, 70 xais i 10 cabrits (una ovella va morir), i aquest va tornar a casa amb uns quants xais més nascuts durant el període de pastura a Collserola. Finalitzada la seva tasca, el bestiar va retornar al massís de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac. 

La pastura de bestiar en zones de matolls i bosc, el que es coneix com a silvopastura, en aquest cas té l’objectiu que el ramat s’alimenti del sotabosc, elimini una part de la massa forestal més inflamable i, en certa manera, protegeixi els nostres boscos i la seva biodiversitat en enfront d'alguns incendis.

Segons estableix el contracte de licitació fet públic per l’Ajuntament, el ramat serà de nou mixt, de cabres i ovelles, i estarà format per un mínim de 250  i un màxim de 400 exemplars, de races autòctones, com ara l’ovella ripollesa i la cabra blanca de Rasquera, que han demostrat adaptar-se molt bé a les característiques del terreny. Dos gossos d’atura ajudaran a gestionar els moviments del ramat.

La zona per la qual pasturarà aquest bestiar, i que ajudaran a netejar de sotabosc, comprendrà unes 18 hectàrees dels barris d’Horta, Montbau i Sant Genís dels Agudells. L’any passat, ovelles i cabres van treballar durant dos mesos i mig en una superfície de 72,58 hectàrees, de les quals 31,19 van ser objecte d’un tractament de densitat alta, on, segons els experts, els resultats van ser iguals o millors que si s’hagués dut a terme un desbrossament realitzat amb eines mecàniques.

L’Ajuntament de Barcelona ha previst instal·lar els animals com l’any passat a un corral a l’antic camp de futbol de Can Notari, al Barri de la Font del Gos, equipat amb una tanca electrificada, un dipòsit d’aigua per als abeuradors i una caseta magatzem per als pastors. L’import del contracte de licitació serà de 26.000 euros, amb la possibilitat de prorrogar-lo un any més. Es tracta d’un cost similar al de l’ús de procediments mecànics que s'anava desenvolupant amb anterioritat, però els tècnics creuen que aquest cost es podrà reduir fins a un 50% a mitjà termini.

El pasturatge és una pràctica habitual al Parc de Collserola, on hi ha ramats de certes dimensions als municipis de Montcada i Reixac, el Papiol i Sant Feliu de Llobregat. En el cas de Barcelona, les ordenances municipals prohibeixen la presència de ramats al terme municipal, però en aquest cas s’autoritza la seva presència perquè la seva funció no és la producció de carn o llet sinó la prevenció d’incendis forestals.  

D’altra banda, i a proposta d'Alimentem Collserola, un grup d’onze ases està contribuint també des de l’any passat a la neteja i prevenció d’incendis a Collserola dins del projecte Alimentem Collserola! Promoció de la Transició Agroecològica a Collserola, impulsat pel Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola i els Ajuntaments de Sant Cugat del VallèsBarcelonaSant Feliu de LlobregatSant Just Desvern i Cerdanyola del Vallès, amb l’equip tècnic de la cooperativa Arran de terra, eines per la dinamització local agroecològica.


 

Municipis: 

Relacionats

Notícia

El primer any del Contracte Agrari de Collserola (CAC) s’han aprovat 17 sol·licituds de projectes productius per a actuacions adreçades a la prevenció d’incendis, manteniment del mosaic agroforestal i biodiversitat, entre d’altres. La subvenció total ha estat de 67.190,26€, dels quals 17.208,45€ són per a la instal·lació de tanques cinergètiques per a deu finques diferents.

Notícia

Barcelona tindrà un nou Observatori de la Biodiversitat gràcies a l’acord de col·laboració signat amb el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), que permetrà, alhora, impulsar la participació, la reflexió, l’intercanvi d’experiències i la sinergia en el desplegament del pla Natura 2030 i el Pla estratègic del CREAF 2022-2026. El conveni tindrà una vigència de quatre anys i l’import estimat és de 250.000 euros.

Article

El premi Ciutat Europea del Bosc 2022 és un reconeixement del European Forest Institute (EFI) a l'AMB per la bona gestió i conservació dels espais naturals, que ocupen més del 50 % del territori metropolità. El passat 6 d'octubre el vicepresident de Polítiques Forestals de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Isidre Sierra, i la segona tinenta d'Alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, van recollir el premi de la Ciutat Europea del Bosc 2022, concedit a la metròpolis de Barcelona. Ho han fet en el marc del seminari científic Biocities al Museu del Disseny, que ha acollit més d'un centenar de professionals de la gestió forestal per repensar l'entorn de la construcció i crear ciutats saludables, sostenibles i resilients.

Butlletí