L’Enllumenat públic amb LED: un canvi real per un nou paradigma energètic

18/03/2011 - 00:00
Prop de 250 persones, entre representants municipals, professionals i veïns i veïnes de l'Estany han participat en la jornada sobre Enllumenat públic amb LED. Noves tecnologies i experiències municipals.
Joan Antoni Baron, diputat de Medi Ambient, ha inaugurat la jornada conjuntament amb Salvador Tresserra, Alcalde de l'Estany, i Josep Monràs, President del Consorci del Moianès. Baron ha destacat que "més enllà de negociacions internacionals, plans d'estalvi estatals i crisis energètiques diverses, qui està liderant el canvi cap a un nou paradigma energètic i per lluitar contra el canvi climàtic és el món local" i experiències com la implantació total de l'enllumenat públic amb tecnologia LED al municipi de l'Estany "en són un clar exemple de lideratge i empenta".

La I jornada d'eficiència energètica de l'Estany i II Seminari de la Xarxa de suport a les accions de sostenibilitat energètica, celebrada el 17 de març al municipi de l'Estany, ha estat organitzada per la l'Ajuntament de l'Estany, Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona. I també ha comptat amb la col·laboració de l'Institut Català de l'Energia, els Consells comarcals del Bages i Osona i el Consorci del Moianès.

A la jornada s'han exposat experiències dels municipis de l'Estany, Vic, Sabadell i Callús en l'ús i implantació d'aquesta tecnologia altament eficient per l'enllumenat públic.

També s'ha debatut en una taula rodona amb diverses empreses del sector sobre l'estat de la tecnologia i s'ha constatat de forma generalitzada que la tecnologia LED ja és una realitat avui en dia, que és una tecnologia més eficient que d'altres existents fins ara en termes energètics i que, en tot cas, cal conèixer els requeriments específics que té.

Per altra banda, s'ha aportat informació sobre els possibles riscos per la salut de la il·luminació amb LED i s'ha conclòs que cal conèixer els riscos associats a la intensitat de la llum i les característiques de la llum blava, i les poblacions de risc (nens, persones amb determinades mancances visuals...), però que aquests no són superiors ni més greus que la llum natural o altres llums artificials.

Per part de la Diputació de Barcelona s'han exposat les eines i el suport que s'ofereix als ens locals per implantar aquesta tecnologia a través del programa ELENA o els Plans directors d'enllumenat públic.

La jornada ha conclòs amb una conferència per part del meteoròleg de TV3, Francesc Mauri, sobre el canvi climàtic i les accions quotidianes que podem fer per combatre'l.

Etiquetes: