L'energia eòlica proveirà una cinquena part de l'electricitat mundial el 2030

Aquest és el millor escenari de l’informe 'Global Wind Energy Outlook 2010' presentat pel Consell Mundial de l'Energia Eòlica (GWEC) i Greenpeace

Font: Greenpeace

13/10/2010
L'energia eòlica podria satisfer el 12% de la demanda elèctrica mundial per al 2020, i fins a un 22% per al 2030, segons un estudi presentat aquest 12 d'octubre a Pequín pel Consell Mundial de l'Energia Eòlica (GWEC) i Greenpeace Internacional. L'informe 'Perspectives globals de l'energia eòlica 2010' (GWEO 2010) conclou que l'energia eòlica podria tenir un paper clau per a satisfer la creixent demanda mundial d'electricitat, aconseguint al mateix temps grans reduccions d'emissions de gasos d'efecte hivernacle.

Cal subratllar que aquesta tercera edició del GWEO 2010 explora tres escenaris diferents per a l'energia eòlica: un escenari de referència basat en xifres de l'Agència Internacional de l'Energia, una versió moderada que assumeix que els objectius actuals d'energia renovable es compleixen satisfactòriament, i un escenari Avançat que assumeix que s'adopten totes les opcions polítiques a favor de les renovables. Cada escenari es desenvolupa davant de dos projeccions de demanda energètica mundial.

Així doncs, segons l'escenari avançat, els 1000 GW de potència eòlica que es preveu que estiguin instal·lats el 2020 evitarien fins a 1.500 milions de tones de CO₂ cada any. Aquestes reduccions representen un 50-75% de les reduccions d'emissions acumulades que els països industrialitzats es van comprometre a assolir en els seus "promeses de Copenhaguen" per al 2020. Al 2030, s'haurien estalviat un total de 34.000 milions de tones de CO₂ mitjançant 2.300 GW de potència eòlica.

'L'energia eòlica pot realitzar una contribució massiva a la producció elèctrica mundial i a la descarbonització del sector elèctric, però necessitem un compromís polític perquè això passi', ha declarat Steve Sawyer, Secretari General del GWEC. 'La tecnologia eòlica proporciona als governs una opció viable per veritablement fer front als reptes del nostre temps i per ser part de la revolució energètica que el nostre planeta necessita.'

Espanya és encara un dels països que lidera la revolució de l'energia eòlica, però segons denuncia l'organització ecologista, 'en només un any el Govern ha fet marxa enrere, passant de planejar que l'eòlica sigui la principal font de generació elèctrica per al 2020, a deixar-la en les seves últimes propostes relegada a favor del gas natural. En aquest sentit, José Luis García Ortega, responsable de projectes d'energia neta de Greenpeace Espanya ha declarat: 'Mentre cada vegada més països veuen en l'eòlica el principal motor energètic per sortir de la crisi, el Govern espanyol li dóna l'esquena per acontentar als lobbies del gas, el carbó i la nuclear'.

L'informe també fa referència, a més dels beneficis ambientals, a l'energia eòlica com a factor substancial de desenvolupament econòmic, ja que proporciona avui més de 600.000 llocs de treball "verds", tant de llocs de treball directes com indirectes. I de cara al 2030, es preveu que els llocs de treball augmentin a més de 3 milions.

'El 2010 els 600.000 treballadors de la indústria eòlica han muntat un aerogenerador nou cada 30 minuts - un de cada tres d'ells a la Xina,' ha declarat Sven Teske, Expert Senior d'Energia de Greenpeace Internacional. 'Pel 2030, el mercat podria ser tres vegades més gran que avui, conduint a una inversió de 202.000 milions d'euros. Un nou aerogenerador cada set minuts - aquesta és la nostra meta.'

De fet, l'energia eòlica és ja una de les principals fonts de generació d'energia en molts països, i està present en més de 75 països arreu del món. Xina és ja el major mercat mundial d'energia eòlica, i seu de la major indústria de fabricació d'aerogeneradors del món. El GWEO 2010 preveu un augment de fins a deu vegades de l'actual potència instal·lada a la Xina per al 2020, partint de 'només' 25 GW al final de 2009.

Podeu obtenir l'informe aquí

Relacionats

Article

El títol premia les construccions que mantenen un compromís amb la sostenibilitat, mitjançant l’eficiència energètica i el baix impacte ambiental. Leed és l'acrònim en anglès de Lideratge en Energia i Disseny Ambiental, és el reconeixement que es dóna, des de l’US Green Building Council, a aquells edificis que s’adapten al disseny sostenible i a l’eficiència energètica. En el cas del Camp del Ferro, s'ha rebut en la categoria més alta, Leed Gold.

Notícia

L’Ajuntament de Parets durà a terme un projecte per substituir la instal·lació actual de panells solars ACS, ubicades al Camp de Futbol Municipal Josep Seguer, per panells fotovoltaics.

Butlletí