L’eficiència i la sostenibilitat en la vinya i el vi centren un congrés a Vilafranca

20/04/2019 - 09:00

La majoria de ponències del congrés se centren en la fitopatologia sostenible i en aspectes innovadors com la substitució del diòxid de sofre per olis essencials encapsulats o l’estimulació de la vinya amb llevats inactius per incrementar, per exemple, els tanins.

Per primer cop els dos congressos conflueixen amb l’organització conjunta de l’Associació Catalana d’Enòlegs i el Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya i la Confraria del Cava.

El congrés duu com a títol ‘Eficiència i sostenibilitat en la vinya i el vi (II)’ i ha estat presentat pel president degà dels enòlegs Joan Miquel Canals i el president de la Confraria del Cava Eduard Sanfeliu.

Sanfeliu destacava el naixement d’una nova etapa marcada per la col·laboració entre les dues organitzacions, que coincideixen en la «necessitat de potenciar els coneixements d’una manera coordinada».

El director general de l’INCAVI Salvador Puig i l’alcalde de Vilafranca Pere Regull eren els encarregats de donar la benvinguda a les persones assistents i inaugurar el congrés. Puig destacava en la seva intervenció el caràcter innovador i dinàmic del sector vitivinícola, així com la seva capacitat com a motor d’exportació, tot remarcant que el cava representa dues terceres parts del sector. El director general de l’INCAVI també recordava, en relació al concepte de sostenibilitat que centra el congrés, que un 41% de la superfície conreada ecològicament a Catalunya és la vinya. I apuntava alguns reptes pel futur immediat, començant per adaptar-se a les normatives europees en matèria de productes fitosanitaris.

L’alcalde de Vilafranca, per la seva part, apuntava la voluntat de la ciutat d’exercir el seu paper com a capital i expressava la seva satisfacció pel fet d’acollir un congrés d’aquestes característiques.

El congrés ha començat amb la ponència del doctor Iker Hernández, cap de la Unitat de Biologia Molecular del departament R+D de Futureco Bioscience, sobre bioplaguicides pel control de malalties de la vinya.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

El canvi climàtic està portant un increment de temperatures i reducció de pluja. Aquests efectes poden donar lloc a vins de major graduació alcohòlica i menys acidesa. S’avaluaran 51 varietats minoritàries amb la participació de 16 centres d’investigació de tot l’Estat espanyol.

Notícia
Aquesta informació ajudarà els viticultors a optimitzar l'aigua de reg.
Notícia
Espècie: Protaphorura fimata. Foto: Universitat d’Aarhus

Espècie: Protaphorura fimata. Foto: Universitat d’Aarhus

Un estudi europeu publicat a la revista Global Change Biology i liderat pel CREAF adverteix que la sequera associada al canvi climàtic podria reduir la biodiversitat d'organismes del sòl i frenar la descomposició de les fulles caigudes. Això posaria en perill el reciclatge dels nutrients per a les plantes a tota Europa.

Butlletí