L’eficiència i la sostenibilitat en la vinya i el vi centren un congrés a Vilafranca

20/04/2019 - 09:00

La majoria de ponències del congrés se centren en la fitopatologia sostenible i en aspectes innovadors com la substitució del diòxid de sofre per olis essencials encapsulats o l’estimulació de la vinya amb llevats inactius per incrementar, per exemple, els tanins.

Per primer cop els dos congressos conflueixen amb l’organització conjunta de l’Associació Catalana d’Enòlegs i el Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya i la Confraria del Cava.

El congrés duu com a títol ‘Eficiència i sostenibilitat en la vinya i el vi (II)’ i ha estat presentat pel president degà dels enòlegs Joan Miquel Canals i el president de la Confraria del Cava Eduard Sanfeliu.

Sanfeliu destacava el naixement d’una nova etapa marcada per la col·laboració entre les dues organitzacions, que coincideixen en la «necessitat de potenciar els coneixements d’una manera coordinada».

El director general de l’INCAVI Salvador Puig i l’alcalde de Vilafranca Pere Regull eren els encarregats de donar la benvinguda a les persones assistents i inaugurar el congrés. Puig destacava en la seva intervenció el caràcter innovador i dinàmic del sector vitivinícola, així com la seva capacitat com a motor d’exportació, tot remarcant que el cava representa dues terceres parts del sector. El director general de l’INCAVI també recordava, en relació al concepte de sostenibilitat que centra el congrés, que un 41% de la superfície conreada ecològicament a Catalunya és la vinya. I apuntava alguns reptes pel futur immediat, començant per adaptar-se a les normatives europees en matèria de productes fitosanitaris.

L’alcalde de Vilafranca, per la seva part, apuntava la voluntat de la ciutat d’exercir el seu paper com a capital i expressava la seva satisfacció pel fet d’acollir un congrés d’aquestes característiques.

El congrés ha començat amb la ponència del doctor Iker Hernández, cap de la Unitat de Biologia Molecular del departament R+D de Futureco Bioscience, sobre bioplaguicides pel control de malalties de la vinya.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Article
Una exposició de la Fundesplai

 L’exposició proposa, d’una manera immersiva i interactiva, un viatge de descoberta dels greus efectes que la nostra manera de menjar té sobre la nostra salut i la del planeta, però també de les extraordinàries oportunitats de millora que tenim si canviem l’actual sistema alimentari.

Article

Barcelona va acollir el 7è Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà entre el 19 i el 21 d’octubre.

Entrevista

Laia Serra és una de les portaveus de "Veus per la Sobirania Alimentària a ciutat" Aquesta plataforma heterogènia aglutina persones, entitats i moviments socials que treballen per la Sobirania alimentària des de diversos àmbits per construir unes ciutats veritablement sostenibles en relació a l'alimentació. Neixen, com diu Serra, no per fer una crítica a les polítiques municipals, sinó per reivindicar que fa anys que dediquen els seus esforços a transformar el sistema alimentari. Amb Laia Serra repassem quines són les seves propostes.

Butlletí