L’eficiència i la sostenibilitat en la vinya i el vi centren un congrés a Vilafranca

20/04/2019 - 09:00

La majoria de ponències del congrés se centren en la fitopatologia sostenible i en aspectes innovadors com la substitució del diòxid de sofre per olis essencials encapsulats o l’estimulació de la vinya amb llevats inactius per incrementar, per exemple, els tanins.

Per primer cop els dos congressos conflueixen amb l’organització conjunta de l’Associació Catalana d’Enòlegs i el Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya i la Confraria del Cava.

El congrés duu com a títol ‘Eficiència i sostenibilitat en la vinya i el vi (II)’ i ha estat presentat pel president degà dels enòlegs Joan Miquel Canals i el president de la Confraria del Cava Eduard Sanfeliu.

Sanfeliu destacava el naixement d’una nova etapa marcada per la col·laboració entre les dues organitzacions, que coincideixen en la «necessitat de potenciar els coneixements d’una manera coordinada».

El director general de l’INCAVI Salvador Puig i l’alcalde de Vilafranca Pere Regull eren els encarregats de donar la benvinguda a les persones assistents i inaugurar el congrés. Puig destacava en la seva intervenció el caràcter innovador i dinàmic del sector vitivinícola, així com la seva capacitat com a motor d’exportació, tot remarcant que el cava representa dues terceres parts del sector. El director general de l’INCAVI també recordava, en relació al concepte de sostenibilitat que centra el congrés, que un 41% de la superfície conreada ecològicament a Catalunya és la vinya. I apuntava alguns reptes pel futur immediat, començant per adaptar-se a les normatives europees en matèria de productes fitosanitaris.

L’alcalde de Vilafranca, per la seva part, apuntava la voluntat de la ciutat d’exercir el seu paper com a capital i expressava la seva satisfacció pel fet d’acollir un congrés d’aquestes característiques.

El congrés ha començat amb la ponència del doctor Iker Hernández, cap de la Unitat de Biologia Molecular del departament R+D de Futureco Bioscience, sobre bioplaguicides pel control de malalties de la vinya.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Article

Amb l'objectiu de promoure la cultura de la sostenibilitat, la innovació i la participació entre els estudiants d’Educació Secundària, Cicles Formatius i Batxillerat, alhora que aproximar els joves al repte ambiental del canvi climàtic i la seva vinculació amb l’activitat vitivinícola tan rellevant a la comarca del Penedès.

Notícia

El projecte Dunia, de microfinançament agroecològic, permet a la població urbana de Barcelona donar suport a productors locals de tot Catalunya i facilitar així la implicació de la ciutadania en una alimentació més sostenible.

Notícia
El municipi tornarà al riu el seu espai enderrocant 40 habitatges
El Clariano desbordat inunda el barri de Cantereria a Ontinyent

El Clariano desbordat inunda el barri de Cantereria a Ontinyent

El canvi climàtic ha demostrat que la natura acaba reclamant el que és el seu espai vital, i no només passa a la costa, també passa a l'interior. A Vora Riu, no faces niu, aquesta dita valenciana de la saviesa popular no sempre ha estat escoltada, com en el cas d'Ontinyent (València), on els veïns de barri Cantereria viuen amb angoixa cada crescuda del riu Clariano, que passa a prop de casa i que els obliga a ser desallotjats amb freqüència.

Butlletí