L'economia catalana, menys intensiva en carboni

02/08/2019 - 08:00

Les dades d’emissions de CO2 corresponents al 2017 indiquen que en els sectors difusos, que és on, d’acord amb la política europea, es valoren els esforços de reducció dels Estats, es van mantenir planes respecte les del 2016. Les emissions per càpita es mantenen a Catalunya en 6 tones de CO2 per persona i any, mentre que a Espanya se situen en 7 tones i, a Europa, en 8,4.

L’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, ha publicat les últimes dades d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) a Catalunya, corresponents a l’any 2017. Les emissions totals han estat de 45,07  milions de tones de CO2 equivalent –CO2, CH4, N2O, HFCs, PFCs, SF6– i han augmentat un 2% respecte l’any anterior, corresponent a 0,9 milions de tones de CO2eq més.

Des del 1990, les emissions totals de GEH han seguit una evolució creixent fins al 2005, any que va marcar un pic històric d’emissions amb 58,43 milions de tones de CO2 eq, mantenint-se fins a l’any 2007,  quan la tendència es va invertir i les emissions anuals van anar disminuint fins al 2013. El 2017 és el quart any consecutiu en què s’acumula un increment d’emissions de GEH.

L’any 2017, els sectors industrial i del transport van ser els responsables de més de la meitat de les emissions de GEH a Catalunya (31% i 28% de les emissions totals, respectivament), seguits l’energètic (15%), i de l’agricultura i ramaderia (11%).

Camí del compliment d’objectius pel 2020

El Pla de l’Energia i Canvi Climàtic 2012-2020, fet en el marc del paquet europeu d’energia i clima 2020, estableix una reducció del 25% les emissions totals a Catalunya al 2020 en relació a les emissions del 2005, i que aquesta reducció s’assoleixi rebaixant el 15% les emissions difuses el 2020 també respecte el 2005.

En relació a les emissions totals, el 2017 s’han reduït el 23% en relació a les del 2005, i pel que fa a les emissions difuses el 2017 s’han reduït el 16% en relació a les 2005. Això ens indica que ens trobem en la senda correcta per assolir el compliment dels objectius del 2020 però que cal fer un esforç addicional en la implementació de noves mesures, necessari per a fer front a l’emergència climàtica. Cal recordar que des del 2015 ens trobem en una tendència de lleuger creixement de les emissions i que cal revertir-la per assegurar el compliment dels objectius. Tenim una bona situació de partida amb unes emissions inferiors, ja sigui per unitat de PIB o sigui per càpita, en comparació a Espanya i Europa,  però caldrà un esforç afegit, amb la implementació de mesures de reducció efectives, en especial pel que fa al transport, per assegurar el compliment dels objectius del 2020 i preparar-nos pel 2030, on el nivell d’ambició s’incrementa intensament.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

La qualitat de les aigües en les capçaleres dels rius del Pirineu estan patint un augment alarmant de l'acidificació natural causa de l'augment de les temperatures i el canvi climàtic, segons un estudi liderat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). L'estudi, que ha comptat amb la col·laboració de la Universitat de Girona i de la Fundació Biodiversitat i del Ministeri per a la Transició Ecològica, adverteix que el procés està en expansió i l'augment de compostos potencialment tòxics en les aigües podria arribar a afectar a la qualitat dels recursos hídrics a les parts mitjanes i baixes de les muntanyes.

Notícia

El canvi climàtic està portant un increment de temperatures i reducció de pluja. Aquests efectes poden donar lloc a vins de major graduació alcohòlica i menys acidesa. S’avaluaran 51 varietats minoritàries amb la participació de 16 centres d’investigació de tot l’Estat espanyol.

Notícia

Les condicions atípicament caloroses i seques que s'han donat en alguns llocs de l'hemisferi nord han desencadenat importants incendis des de la zona del Mediterrani fins a la regió àrtica, la qual s'ha vist especialment afectada. El canvi climàtic, caracteritzat per un augment de les temperatures i canvis en els patrons de precipitació, està agreujant el risc d'incendis forestals i prolongant la temporada en què aquests es produeixen.

Butlletí