L'ecocaramel, l'alternativa sostenible als caramels tradicionals de la comparsa, a la venda la setmana vinent a Vilanova

Font: Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

01/02/2019 - 10:48

La Federació d'Associacions pel Carnaval (FAC), en col·laboració amb la cooperativa de consum de VNG ‘La Vinagreta' i, amb el suport de l'Ajuntament de la ciutat, ha presentat l'ecocaramel. Es tracta de caramels sostenibles per llençar a la Comparsa de 2019, que es posaran a la venda la setmana vinent. L'Ecocaramel, és un caramel embolicat amb un bio plàstic, un únic embolcall que es degrada molt més ràpidament en el medi i per tant amb un menor impacte ambiental. Així doncs, la Comparsa de 2019 posarà a l'abast dels comparsers la possibilitat d'utilitzar un caramel embolicat tenint cura de la sostenibilitat. 

Carles Rull, de la cooperativa La Vinagreta, explica que "el nou producte, a nivell visual, deixarà la mateixa catifa de colors a terra però generarà a la llarga uns residus molt menors". Per la FAC, "és una qüestió de ciutat, d'educació i de respecte pel nostre entorn. La Comparsa, la nostra festa més estimada, no pot estar renyida amb el medi ambient, hem d'impulsar festes que no estiguin renyides amb el nostre entorn", explica Marta Pagès.

L'augment de la consciència ambiental i ecològica de la ciutadania ha estat el punt de partida que ha possibilitat que la proposta pugui ser enguany una realitat. Durant la celebració de la Comparsa, un dels actes més emblemàtics del Carnaval vilanoví, es llencen més d'un centenar de tones de caramels, els embolcalls dels quals acaben essent també tones de residus que poden tenir conseqüències perjudicials per al medi ambient. "Una part dels caramels van a parar a les clavegueres, on ja produeixen problemes" explica el regidor de Medi Ambient, Xavier Serra, "també arriben a la depuradora i els que no es poden retirar acaben sortint per l'emissari i arriben al mar".
Aquest fet va ser l'origen de la proposta presentada per la FAC i la cooperativa ‘La Vinagreta' a la cinquena AMO, proposta que va obtenir un notable suport. Posteriorment la iniciativa també va ser una de les escollides del projecte de pressupostos participatius de 2018.

A partir d'aquesta setmana comencen accions per explicar l'existència de l'ecocaramel i els seus avantatges. El concepte bàsic és "Guerra al plàstic", tal com explica Àlex Mestres, membre de l'equip que ha dissenyat la campanya. "El logotip és el plàstic verd, perquè és important l'embolcall, que l'hem tornat verd". A més es difondran altres idees, "6 tones de plàstic, que és el residu que es genera, la idea d'una festa més sostenible i el fet que es desfà més ràpidament"

Embolcalls de caramels i medi ambient
Les conseqüències ambientals que es deriven dels plàstics dels caramels són conegudes: complicacions en la gestió de la neteja, problemes al clavegueram, dificultats per a la depuradora, brutícia a la ciutat, plàstics al medi ambient, microplàstics al mar, tones de CO2 generades en el procés de producció d'aquests plàstics, etc. 

Segons les dades, en les últimes comparses, es llancen unes 100 tones de caramels (100.000 kg de caramels) en un sol dia. D'acord amb l'anàlisi feta als laboratoris de la EPSEVG, per a cada quilo de caramel no "eco" (amb dos papers d'embolcall, un d'exterior i un d'interior), 33 grams pertanyen al plàstic i tintes de l'embolcall exterior i 25 grams són del paper i les parafines (químiques) de l'embolcall interior. 

Si se substitueixen els caramels estàndard per l'Ecocaramel s'evitaria l'abocament de 5.800 quilos de plàstics (paper parafinat i altes components químics) i, alhora, disminuirien les conseqüències ambientals i les problemàtiques associades a l'ús del doble embolcall. 

Informació tècnica de l'embolcall Ecocaramel
Aquest nou embolcall és un bio plàstic compostable i degradable - com poden ser-ho les bosses compostables per a la fracció orgànica de la brossa domèstica - i substitueix la parafina (que és un plàstic derivat del petroli) la qual s'utilitza com embolcall dels caramels estàndard. 
Entre les característiques d'aquest bio plàstic hi ha el fet que en ser un material compostable pot ser degradat per bactèries. Així mateix, per fora té una capa molt fina amb característiques tèrmiques determinades que li garanteix les qualitats sanitàries exigides per al producte en qüestió.

El nou caramel oficial sostenible, l'Ecocaramel, estarà disponible a les entitats i establiments col·laboradors (supermercats JR i Alcampo), a un preu lleugerament superior al caramel oficial estàndard de la Comparsa de VNG. Enguany se'n posaran a la venda 25 tones, que han estat adquirides a través dels pressupostos participatius que hi ha destinat 15.000 euros per minorar la diferència de preu entre el caramel estàndard i l'Ecocaramel. Des de la FAC i La Vinagreta expliquen que a banda del material, la principal diferència és que l'Ecocaramel només té un únic bioplàstic que l'embolcalla, mentre que el caramel estàndard en té dos.


 

Relacionats

Notícia

L'1 de juny ha començat el servei de neteja viària amb la plantilla de treballadors internalitzada a la Companyia d'Aigües de Vilanova, completant el procés inicat fa gairebé un any. D'aquesta manera, es fa efectiva la gestió directa municipal del servei, aprovada al Ple municipal el juliol de l'any passat. La plantilla de 57 treballadors subrogats s'ampliarà amb personal eventual en puntes de feina com els mesos d'estiu.

Notícia

Aposta per augmentar el reciclatge amb la implantació del sistema porta a porta l'any 2022

Notícia

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha decidit assumir directament la gestió de la neteja viària a la ciutat. Els 57 treballadors i treballadores seran subrogats a la Companyia municipal d'Aigües, que prestarà aquest servei a partir de l'any 2022.

Butlletí