L’AMB vol col·locar un geotub a les platges de Gavà per frenar la seva regressió

Font: Els Bruguers Digital

01/07/2019 - 17:32

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) està impulsant la creació d’un pla per estabilitzar el litoral metropolità i frenar la regressió de les platges. L’ens està treballant en col·laboració amb el Ministerio para la Transición Ecológica del govern espanyol per consensuar una proposta de directrius d’estabilització de platges que permetin portar a terme aquestes tasques estructurals.

L’AMB està desenvolupant un avantprojecte per a l’estabilització de les platges de Gavà i de Viladecans amb l’objectiu de buscar solucions a curt termini que permetin minimitzar l’erosió de les platges i, al mateix temps, reforçar-les utilitzant recursos basats en la natura i infraestructures “toves”. Entre les mesures que s’estan barallant hi hauria la col·locació d’un geotub, que és un geotèxtil submergit de forma cilíndrica que s’ompliria de la mateixa sorra del fons marí i apaivagaria la força de l’onatge en cas de temporal.

Amb aquest tub, que no seria visible des de la superfície, es reduirien les grans aportacions de sorra que també tenen un fort impacte sobre el medi. Altres avantatges d’aquest sistema els proporcionen la versatilitat de poder retirar-lo quan sigui necessari, cosa que no es pot fer amb els espigons submergits de roques o formigó, i el mínim impacte que genera en el fons marí.

Tant l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, com el gerent de l’AMB, Ramon Torra, han confirmat que s’està treballant amb el Ministerio en aquesta direcció i han posat de manifest la necessitat de portar a terme accions de manera urgent. Sánchez ha recordat que “reptes com el canvi climàtic o la regressió de les platges ens preocupen molt, i des de Gavà portem molts anys analitzant aquesta problemàtica i demanant solucions que no han de ser puntuals per una ciutat sinó que han de ser solucions globals que funcionin atenent a una dinàmica del litoral metropolità”.

Torra, de la seva banda, ha assegurat que les platges metropolitanes “són un actiu econòmic fonamental del territori, de les ciutats globals europees no n’hi ha cap que tingui aquestes infraestructures verdes/blaves, tenim un espai natural que s’han de protegir com sigui”. Torra no ha dubtat en qualificar la regressió de les platges com “el principal repte que ens plantegem en aquests moments”, i també ha confirmat que “es farà una primera prova pilot a la zona nord de Gavà, que és la que ha tingut un impacte més important en els darrers temporals i és on hem visualitzat de manera més clara com cada temporal ha afectat de manera més greu”

Tant Sánchez com Torra han fet aquestes declaracions aquest matí en el decurs de l’acte de presentació de la temporada de plates de l’AMB que ha tingut lloc a la platja de Gavà. Entre les novetats més importants hi ha la implantació a les platges de Gavà d’un sistema intel·ligent de megafonia compatible amb la tecnologia 5G. Es col·locaran un total de 12 bàculs que portaran integrat un polsador per a situacions d’emergència i endolls USB per a carregar dispositius mòbils. El sistema s’estendrà al llarg de 1.700 metres de platges gavanenques entre el carrer de Sitges i el final del Passeig Marítim.

Les platges de l’Àrea Metropolitana  de Barcelona són en total 41 i s’estenen al llarg de 30 quilòmetres passant per 8 municipis: Castelldefels, Gavà, Viladecans, el Prat de Llobregat, Barcelona, Sant Adrià de Besòs, Badalona i Montgat.


Relacionats

Notícia
L’alcaldessa i el regidor, durant la presentació de la programació (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’alcaldessa i el regidor, durant la presentació de la programació (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Del 22 d’abril al 2 de maig, Rubí celebrarà la 7a edició del Dia de la Terra amb una programació amb la qual es pretén ampliar i diversificar el moviment ambiental a tot el món per abordar el canvi climàtic, i protegir la Terra per a les generacions futures. Una de les propostes més representatives serà la mostra de gran format del Col·lectiu d’Il·lustradores i Il·lustradors de Rubí City (CIRC): "Respira, Rubí".

Entrevista

“Persones que cuiden dels boscos, boscos que cuiden de les persones” Aquest és el lema del projecte simbiosi, una iniciativa de l’Agrupació naturalista i ecologista de la Garrotxa, en col.laboració amb l’Hospital d’Olot que ha aconseguit revaloritzar un bosc madur, convertit en un recurs de medicina forestal i un espai d’educació ambiental i vinculació amb la natura. Parlem amb Tura Puntí, una de les coordinadores del projecte per saber-ne més.

Article

El projecte UIA de transició ecològica Vilawatt, capitanejat per l’Ajuntament de Viladecans, ha estat escollit per liderar una de les cinc xarxes de transferència de projectes innovadors que impulsarà l’URBACT i Accions Urbanes Innovadores (Urban Innovative Actions, UIA) durant els propers dos anys.

Butlletí