L’AMAP insta els ajuntaments metropolitans a impulsar una gestió pública de l’aigua

Font: El Prat TV i Europa Press

26/03/2019 - 08:29

L'Associació de Municipis i Entitats per la Gestió de l'Aigua, de la qual El Prat ostenta la vicepresidència, ha aprovat un manifest on s'insta a l'Àrea Metropolitana de Barcelona a impulsar una gestió pública d'aquest bé amb criteris d'eficiència, sostenibilitat, participació i transparència.

També es demana a la Generalitat perquè doni suport als municipis en procés de remunicipalització d'aquest servei.

Ho han promogut després de noves adhesions a l'entitat, que inclou 11 dels 23 municipis metropolitans --el 70% de la població-, ha dit el president de l'associació i regidor d'Energia i Aigua de Barcelona, ​​Eloi Badia, amb la tinenta d'alcalde de Medi Ambient del Prat de Llobregat (Barcelona), Alba Bou, en roda de premsa després de la tercera assemblea general de l'associació.

Aquest manifest insta a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i els municipis metropolitans a manifestar-se en favor de la gestió pública de l'aigua, i a elaborar els estudis necessaris que permetin implementar-la amb criteris d'eficiència, sostenibilitat, participació i transparència.

L'associació ha acordat en la seva assemblea la incorporació de nous membres, aconseguint 29 --gairebé triplicant els que tenia fa un any, amb 11--, en haver entrat 14 nous entre entitats i ajuntaments, de manera que l'associació ha doblat els seus membres amb les noves incorporacions.

Aquests nous membres amplien l'abast territorial de l'associació, que fins ara se centrava sobretot en l'entorn metropolità de Barcelona --a excepció de Girona-- i, amb les noves, s'han sumat municipis de la conca del Ter i de comarques de Girona, entre d'altres.

A més, l'associació ha aprovat una declaració sobre la base del Pacte Social de l'Aigua, que entén l'aigua com un dret i aposta per la seva gestió pública, participada i democràtica, i que vol que els candidats de les eleccions municipals de maig assumeixin aquests compromisos, en una iniciativa impulsada per Aigua és Vida i que dóna suport l'associació.

ESTALVIS A LA GESTIÓ

Alba Bou ha destacat que l'associació vol que els municipis en els que aviat acabarà la concessió privada de l'aigua puguin acudir-hi per iniciar processos de municipalització, i ha dit que el Prat --on el servei és públic des de fa dècades-- és la "prova més visible que el que es presenti no és una utopia", i vol ser un mirall per a aquests ajuntaments.

Eloi Badia ha ressaltat la importància d'aquest debat i d'estudiar costos i auditories per impulsar aquests processos, i ha dit que a Terrassa, on l'aigua és de titularitat pública des del desembre, s'han reduït un 30% les despeses d'organització i direcció, en més d'un milió d'euros en despeses de personal: "Imagineu les magnituds que s'estan movent quan pot canviar el model".


 

Categories: 

Relacionats

Entrevista

Barcelona està desplegant la naturalització de la ciutat a través de la gestió ecològica dels espais verds. Aquest canvi cultural s’està fent de manera gradual però amb la seguretat que és un camí de millora de la salut de l’ecosistema urbà i amb ell de les persones que l’habiten. Izaskun Martí, directora de conservació d’espais verds i biodiversitat de l’Ajuntament de Barcelona, ens explica els procediments concrets per promoure la biodiversitat vegetal i animal a la ciutat, els reptes i els objectius que impulsen aquest canvi de filosofia.  

Notícia

El primer Simposi sobre Conservació d'Ecosistemes fontinals (SICEF19), que es va celebrar a Barcelona, ​​va reclamar protegir de manera jurídica les fonts naturals i deus del país. Aquesta trobada, que reuneix científics, administracions públiques, institucions i tercer sector, pretén construir una aliança per preservar els ambients naturals més rics en vida biològica dels ecosistemes mediterranis.

Acte
10/06/2019
La Pedrera - Palau Robert. Barcelona

Butlletí