L’Ajuntament de Manresa s’adhereix a la Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia per impulsar polítiques alimentàries sostenibles

16/09/2017 - 14:31

L’objectiu d’aquesta xarxa, que engloba a vàries ciutats de l’estat espanyol, és impulsar les polítiques alimentàries sostenibles que lluiten contra el canvi climàtic i la pèrdua de sòl fèrtil i aporten una millora de la salut de la població. Es tracta de posar en comú estratègies, informacions i propostes d’accions a realitzar, mitjançant la cooperació de totes les ciutats que integren la xarxa.

L’Ajuntament de Manresa s’adhereix a la Red de Ciudades por l’Agroecologia que consisteix en una xarxa de ciutats de tot el territori espanyol que tenen com a objectiu col·laborar i posar en comú, informacions, coneixements, estratègies i plans d’acció per tal de desenvolupar i impulsar polítiques alimentàries sostenibles. Aquesta iniciativa ha estat impulsada per la regidoria d’Entorn Natural de la capital del Bages.

Les polítiques alimentàries sostenibles s’estan convertint en una de les principals línies estratègiques en la lluita contra el canvi climàtic, la millora de la salut de la població, o la protecció de la qualitat de l’aigua consumible, la pèrdua de sòl fèrtil o els paisatges culturals.

La capital del Bages, mitjançant l’adhesió a la xarxa que es va aprovar en l’acord del ple municipal del mes de juliol, segella el seu compromís per portar a terme esforços per avançar cap a models territorials i agroalimentaris sostenibles.

Considerant que Manresa compta amb una superfície agrícola notable, amb extensos camps de secà i amb zones de regadiu d’alt valor històric, cultural i ambiental i que a la ciutat ja fa anys que hi ha diverses iniciatives públiques i privades que promouen l’agricultura local i sostenible, seria molt positiu arribar a consolidar un model recolzat en  els principis de l’agroecologia entre productors, intermediaris i consumidors.

Red de Ciudades por la Agroecologia

A partir de la signatura el 2015 del Pacte de Milà sobre Polítiques Alimentàries Urbanes, amb 17 ciutats signants a l’estat espanyol, són nombroses les ciutats que han posat en marxa polítiques alimentàries en aquest sentit. I aquest impuls ha estat recollit a escala estatal a través del procés de creació de la Red de Ciudades que promogui la cooperació entre ciutats, l’ intercanvi de coneixements, experiències i recursos, i la visibilitat de les polítiques alimentàries sostenibles. Aquesta xarxa pretén formalitzar-se abans d’acabar l’any. L’adhesió dels diferents ajuntaments és vital per treballar en favor de l’agricultura sostenible.

El manifest de la Red de Ciudades por la Agroecologia posa en relleu que l’agroecologia sorgeix com una proposta de futur que se sustenta en la construcció de sistemes alimentaris locals, basats en l’economia circular i en el maneig agrari sostenible  i recolzat en els principis de l’ecologia. A més, proposa un model de governabilitat basat en la participació i la sobirania alimentaria. També promou la igualtat social, millorant l’accés a aliments frescos, sostenibles i de qualitat, i en especial dels grups socials de rendes baixes. I, finalment, tracta de recuperar el protagonisme del sector productor en la provisió d’aliments, mantenint tant la dignitat de les seves rendes com els serveis ecosistèmics que proveeixen.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L’espai agroalimentari permetrà als pagesos transformar part dels seus productes, i així donar valor afegit al producte de proximitat. El projecte compta amb el finançament de l’Ajuntament de Manresa, l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) i la Diputació de Barcelona.

Notícia

L'objectiu és que els escolars prenguin consciència de la importància de mantenir la biodiversitat en el medi urbà i de preservar el bosc de ribera a l’entorn del riu. Revisar i muntar caixes de nius d’ocells i construir hotels d’insectes són algunes de les propostes, que es programen per primera vegada en aquest format.

Notícia

La nova reixa i el sistema de malles instal·lats a inicis d'any al sobreeixidor de sota la Seu ha aconseguit retenir 160 quilos de residus sòlids, acumulats sobretot durant les darreres pluges. L’Ajuntament de Manresa ha substituït ara les malles per unes de noves.

Butlletí