L'Ajuntament de Girona crea l'Observatori de Girona, una web amb indicadors de la ciutat

Qualsevol ciutadà o professional podrà conèixer indicadors de població, urbanisme, serveis, economia, treball, mobilitat o benestar, entre d'altres
ACN
07/08/2008 - 00:00

L'Ajuntament de Girona ha creat l'Observatori de Girona, un web on qualsevol ciutadà pot consultar les dades, els indicadors i les variables de la ciutat. Per primera vegada, qualsevol ciutadà o professional podrà conèixer indicadors de població, urbanisme, serveis, economia, treball, mobilitat o benestar, entre d'altres, a través d'internet. Fins ara, les persones que necessitaven aquestes dades s'havien d'adreçar personalment als tècnics de cada àrea perquè els les busquessin. Segons la regidora de Mobilitat, Isabel Salamaña, aquest observatori ajuda a "democratitzar la informació" i que no només la coneguin els gestors de la ciutat.

Saber quants pisos buits hi ha a Girona, quantes places d'aparcament gratuït, quantes llicències d'obres s'han tramitat en el darrer any o quina ocupació tenen els equipaments culturals de la ciutat ja es pot saber només consultant la pàgina web de l'Observatori.

Un altre dels objectius d'aquesta nova eina d'informació és, a través de l'extens coneixement que les dades aglutinades suposen, poder planificar les actuacions necessàries per a una bona gestió i detectar les tendències de futur.

Dins el web de l'Observatori, qualsevol internauta pot trobar-hi la fitxa bàsica de Girona on es descriu la ciutat en xifres com ara l'atur, el consum elèctric o els quilos de residus per dia generats, entre d'altres. Un altre servei és el de penjar al web els estudis tècnics que fan les diferents àrees de l'ajuntament i que, per primera vegada, s'obren a la ciutadania. Es tracta d'estudis com l'impacte socioeconòmic del TGV a la ciutat o un estudi sobre pisos buits.

L'Observatori inclou també un servei de cartografia analítica on es poden consultar mapes, elaborat per la Unitat Municipal d'Anàlisi Territorial (UMAT) que és d'on en deriva l'Observatori, on es poden obtenir dades sobre població, habitatge i llicències d'obres. A més, també s'inclou un recull de premsa on s'actualitzen diàriament les notícies relacionades amb la ciutat i l'àrea urbana.

Salamaña ha remarcat que l'Observatori ha de ser "una cosa viva" i que ha d'anar-se actualitzant a mida que canvien les dades o es publiquen nous estudis. La regidora també ha explicat que no només pretenen estudiar la ciutat sinó també deixar constància "del que observen Girona". Per això, s'ha creat un extens llistat d'enllaços amb d'altres observatoris i centres estadístics.

La regidora ha explicat també que posen a disposició dels usuaris una sol·licitud d'informació i també la possibilitat de subscriure's per rebre periòdicament les novetats. Salamaña ha indicat que aquest servei pot ser útil per als periodistes, arquitectes o constructors que estan interessats en dades específiques sobre la ciutat.

En total, a l'Observatori hi ha més de 300 indicadors municipals disponibles (del 2000 al 2008), 40 indicadors de gestió (anys 2000-2008), 40 indicadors bàsics (2007), 22 estudis d'anàlisi territorial, 17 mapes interactius i un recull de premsa que inclou notícies des del gener del 2008.

Relacionats

Article

L’Observatori de l’Aigua de Terrassa, OAT, l’òrgan de participació ciutadana vinculada al servei d’abastament municipal, celebra el cinquè aniversari de la seva creació.

Butlletí