L’Ajuntament de Barcelona i l’AMB ultimen els estudis que avalen la municipalització de l’aigua

Font: betevé.cat

04/04/2018 - 08:15

Fa dos anys que el TSJC va tombar la concessió del servei d’aigua en baixa, però l’empresa va recórrer en contra de la sentència al Tribunal Suprem

L'Ajuntament i l'Àrea Metropolitana de Barcelona estan ultimant els estudis que avalen municipalitzar la gestió de l'aigua. Segons el regidor d'Energia i Aigua, Eloi Badia, les properes setmanes el Consell Metropolità explicarà quins beneficis tindrà fer públic aquest servei: entre ells, reduir els costos, ajustar la tarifa i posar-hi control ciutadà. Aquest mes fa dos anys que el TSJC va tombar la concessió del servei d'aigua en baixa (l'aigua que arriba a les llars) perquè no es va fer amb prou transparència.

Tot i la sentència del TSJC, a sobre de la taula encara hi ha un escull per poder municipalitzar la gestió de l'aigua: Agbar va recórrer-hi en contra al Tribunal Suprem, que encara no s'ha pronunciat. Fins que no arribi una sentència en ferm (que podria donar la raó al TSJC, tal com va passar amb la gestió Aigües Ter Llobregat), l'Ajuntament i l'AMB han posat en funcionament alguns engranatges per accelerar la municipalització.

El ple municipal va encarregar a l'empresa pública Barcelona Cicle de l'Aigua informes tècnics i jurídics que avalin el canvi, i segons Eloi Badia "les properes setmanes" el Consell Metropolità de l'AMB presentarà els beneficis de fer públic el servei: "Ens trobaríem una reducció de costos, una tarifa més ajustada i després un major control, una major eficiència, una major transparència i una major rendició de comptes", ha explicat.

Pressió també de les entitats

A banda de la voluntat política, les entitats també fan pressió. A principis de mes, els impulsors de Remunicipalitzem l'Aigua de Barcelona van lliurar 26.000 signatures per incloure una pregunta a la multiconsulta que es farà abans de l'estiu perquè volen que l'Ajuntament consulti als barcelonins si estan d'acord amb la gestió pública de l'aigua.

La pregunta no convenç l'empresa Agbar, que ha presentat un recurs d'alçada a l'Ajuntament. Badia ha dit qué és sobtant perquè "tenim infinitat de contractes que canvien de servei i no ens trobem les concessionàries batallant". El govern municipal diu que vol incloure la pregunta de l'aigua a la multiconsulta, però avisa que per més que guanyi el "", esperarà la sentència del Tribunal Suprem abans de fer cap més pas.


 
Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Entrevista

Barcelona està desplegant la naturalització de la ciutat a través de la gestió ecològica dels espais verds. Aquest canvi cultural s’està fent de manera gradual però amb la seguretat que és un camí de millora de la salut de l’ecosistema urbà i amb ell de les persones que l’habiten. Izaskun Martí, directora de conservació d’espais verds i biodiversitat de l’Ajuntament de Barcelona, ens explica els procediments concrets per promoure la biodiversitat vegetal i animal a la ciutat, els reptes i els objectius que impulsen aquest canvi de filosofia.  

Notícia

El primer Simposi sobre Conservació d'Ecosistemes fontinals (SICEF19), que es va celebrar a Barcelona, ​​va reclamar protegir de manera jurídica les fonts naturals i deus del país. Aquesta trobada, que reuneix científics, administracions públiques, institucions i tercer sector, pretén construir una aliança per preservar els ambients naturals més rics en vida biològica dels ecosistemes mediterranis.

Acte
10/06/2019
La Pedrera - Palau Robert. Barcelona

Butlletí