La Xarxa es compromet amb els ODS

El repte de l'Agenda 2030 eix de la 19ena Assemblea de la Xarxa
04/03/2019 - 09:00

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible han sigut l’eix de la 19ena Assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat celebrada aquest 20 de febrer al Mon Sant Benet, a Sant Fruitós del Bages, en el marc del IV Fòrum de Medi Ambient i Món Local.

La Xarxa ha acordat en la 19ena Assemblea, a través de la “Declaració de Sant Fruitós del Bages” assumir l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible com a paradigma d’actuació de les ciutats i els pobles per al proper decenni, instar als representats durant el proper mandat que l’Agenda 2030 sigui l’eix vertebrador de les temàtiques i estructura de funcionament de la Xarxa i fer valer la localització dels ODS en el si de les ciutats i pobles; també a difondre les accions dels membres en aquest sentit i promoure accions per informar i sensibilitzar la ciutadania sobre la localització de l’Agenda 2030.

La declaració referma un compromís que sempre ha estat a l’ADN de la Xarxa. Així s’ha demostrat amb el relat de l’activitat de la Xarxa durant els últims quatre anys en clau ODS. Imma Pruna, com a cap de la secretaria tècnica de la Xarxa ha fet la presentació de la Memòria de gestió del mandat localitzant cadascuna de les accions en un objectiu global (ODS), localitzant en les ciutats i pobles fites concretes i mostrant exemples d’èxits d’actuacions municipals en cada ODS.

En aquest sentit cal destacar que des de setembre de 2015 a febrer de 2019, la Xarxa ha organitzat 200 accions en conjunts: 92 reunions de grups de treball, 108 activitats a les quals han assistit 8.800 persones, ha generat més de 50 productes i materials i ha coordinat 5 campanyes de sensibilització ambiental vinculades a grans esdeveniments de sostenibilitat.

L’Assemblea ha servit també per aprovar la incorporació de dos nous membres: l’Ajuntament d’Amposta i el Consorci de Tractaments de Residus Sòlids Urbans del Maresme. S’ha aprovat també l’adhesió de la Xarxa a l’Observatori Catalunya Circular i al Pacte per a l’adaptació al canvi climàtic (LIFE Clinomics).

Agenda 2030: Una estratègia ambiental, econòmica i social per un nou món
L’Agenda 2030 és una agenda integral i multidimensional, que contempla les tres cares del desenvolupament sostenible: l’economica, la social i l’ambiental. Es d’aplicació universal i es desplega mitjançant una bateria de 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS) a través dels quals es proposa abordar els grans reptes globals, des de la lluita contra la pobresa, la injustícia, la desigualtat i el canvi climàtic, fins a la promoció de l’educació, la salut, la pau i la sostenibilitat.


 

Relacionats

Entrevista

Oriol Serratusell és regidor de Medi Natural, Salut Pública i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Montcada i Reixac. Parlem amb ell de la Declaració de Montcada per uns espais naturals propers als entorns urbans, sostenibles, saludables i resilients aprovada per la Xarxa en la seva 22a Assemblea,. Ens explica la situació de Montcada amb la situació de barraquisme al Pla de Besos, i els aprenentatges que poden treure altres municipis de la seva experiència.

Notícia

La 22a Assemblea General de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, ha estat sens dubte la del retrobament amb la presencialitat. Els ja 317 ens locals associats han aprovat la Declaració de Montcada i Reixac per uns espais naturals propers als entorns urbans, sostenibles, saludables i resilients, la qual cosa els compromés a avançar cap a unes ciutats i uns pobles més connectats amb la natura i promoure la naturalització i el verd urbà per millorar el benestar de les persones. Cal destacar també que a l’acte s’ha dedicat un espai on s’han pogut compartir experiències i projectes sobre gestió de residus i transició energètica i s'ha aprovat l’adhesió a la Declaració del II Congrés d’educació ambiental.

Opinió

El Vallès és una realitat ambiental, territorial i orgànica que no entén de divisions i segregacions administratives. Té una singularitat poc comuna. No és cap pati del darrere.

Butlletí