La xarxa de parcs metropolitans creix

Font: AMB

28/02/2020 - 08:00
Parc del Calamot, un dels parcs que ampliarà la seva superfície

Parc del Calamot, un dels parcs que ampliarà la seva superfície

La xarxa de parcs metropolitans creix aquest 2020 i s'estén per la metròpolis de Barcelona, tant per l'ampliació de la superfície de parcs que ja pertanyen a la xarxa com per la incorporació de nous parcs.

Així, s'ampliaran les superfícies del parc del Castell (Castelldefels) i del parc del Calamot (Gavà) i se n'incorporaran dos més: el del Torrent de Ca l'Altisent, de Sant Climent de Llobregat, i el del Bosc de Can Volpelleres, de Sant Cugat del Vallès. Les ampliacions i les noves incorporacions implicaran que, aquest 2020, la xarxa de parcs metropolitans estarà formada per 53 parcs distribuïts en 35 municipis i tindrà una superfície total acumulada de 3.070.238,46 m2.

L'objectiu d'aquestes ampliacions i noves incorporacions és interrelacionar importants espais verds que són nodes estratègics de la infraestructura verda metropolitana.

Creixement de la superfície gestionada del 23,43 %

El 2015 la xarxa estava formada per 41 parcs distribuïts en 28 municipis, en una superfície total de 2.264.462 m2. A finals del 2019, al cap de cinc anys, la xarxa de parcs consta de 51 parcs distribuïts en 33 municipis i una superfície de 2.957.572 m2. Per tant, en aquest període s'han incorporat 10 parcs, la xarxa ha arribat a cinc municipis més i la superfície s'ha ampliat en 693.110 m2 de gestió, equivalent a un creixement del 23,43 %.

Aquest creixement de la xarxa de parcs no ha estat només quantitatiu, sinó que també ha suposat un important salt qualitatiu. En aquests darrers anys, l'AMB, en col·laboració amb els municipis membres de la xarxa, ha ampliat i millorat diferents serveis disponibles als parcs, com àrees de jocs o equipaments esportius, alhora que ha elaborat i implantat un ampli programa d'activitats als parcs, tant per a escolars (per exemple, projectes participatius), com per a famílies (per exemple, les Jugatecambientals). En aquest període també s'han inaugurat sis aules ambientals, equipaments que recullen aquests programes.

La xarxa de parcs metropolitans és un element clau en el territori de la metròpolis de Barcelona. Els parcs són espais de gran valor ambiental i social, que aporten serveis ecosistèmics per a la millora de l'entorn.

Mitjançant l'aplicació web Infoparcs, és fàcil conèixer-los i estar al dia de les activitats i actuacions que s'hi fan.


 

Relacionats

Notícia
Cicles biològics en parcs i platges metropolitans durant el confinament

La reducció de l'activitat humana durant el confinament per la COVID-19 ha afavorit que els parcs i les platges metropolitans s'hagin convertit en refugis de natura. El resultat ha estat un augment de fauna difícilment observable en circumstàncies normals, com ara flamencs, cabirols o senglars.

Notícia

La Comissió Europea va instar l’Estat a reforçar les mesures de protecció del delta davant l’impacte negatiu que han tingut les ampliacions del port de Barcelona, inclòs el desviament de la llera del riu Llobregat, i de l’aeroport del Prat, així com la construcció d’un aparcament en l’espai protegit de Can Sabadell.

Article

La peça audiovisual "Reconnecta amb la natura amb els banys de bosc", és la primera activitat que es porta a terme dins del projecte "Sant Pere de Ribes, Municipi Saludable". Amb els Banys de Bosc al Parc del Garraf, es vol impulsar el binomi salut i natura en l'àmbit municipal, posant en valor la contribució fonamental de la natura en el benestar de les persones i la prevenció de la seva salut.

Butlletí