La Xarxa celebra la 12a Assamblea General i obre una nova etapa centrada en l'eficiència

Joan Puigdollers, ha estat elegit per unanimitat, nou president de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Sostenible.cat
23/02/2012 - 00:00
Eficiència! Aquest ha estat la idea més repetida, el concepte al voltant del qual ha girat la 12a Assemblea General de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat. Un acte que obre el nou mandat i que ha reunit representants dels prop de 250 ajuntaments què en formen part.

'L'acció local és una acció valenta'
Marta Subirà, Directora General de Polítiques Ambientals de la Generalitat de Catalunya, ha estat una de les veus més contundents quan demanava als ajuntaments ‘en aquest moments de crisi, hi ha veus que diuen que els temes ambientals han de quedar de banda, jo us demano ser altaveus per explicar que el medi ambient no és un obstacle per la sortida de la crisi, sinó un element equilibrador. La sostenibilitat és cabdal per tenir futur'.

Aquestes paraules de la Directora General podrien explicar d'alguna manera l'essència d'aquesta 12a Assemblea de la Xarxa. La nova etapa, com assegurava el nou president de la Xarxa, Joan Puigdollers: 'ha d'estar marcada per l'eficiència, és a dir hem de fer més amb menys'. Durant el discurs de presa de possessió, Puigdollers ha parlat dels reptes de futur i ha dit que 'es resumeixen en dos: prioritat política per a l'eficiència energètica i ajudar a sortir de la crisis els municipis'. Puigdollers també ha destacat la incorporació, en l'Assemblea d'avui, de la Generalitat a la Xarxa i ha afirmat: 'hem d'anar junts: Generalitat, Diputació i ajuntaments. Junts amb els ajuntaments i al servei dels ajuntaments'.

Declaració de Vic: Compromís local envers Rio+20
En aquesta 12a Assemblea, la Xarxa ha assumit el repte d'aportar noves propostes d'acció, aprovant la Declaració de Vic, en la qual els governs locals es comprometen envers Rio+20 cap al bon govern ambiental i l'economia verda.

Els trets essencials d'aquest compromís també giren al voltant de l'eficiència i estalvi de recursos, des de l'estratègia de potenciar les polítiques de sostenibilitat municipal com a eix vertebrador del bon govern ambiental local.

Cal subratllar que a la Declaració la Xarxa es compromet a desenvolupar la potencialitat màxima dels municipis en tots aquells camps generadors d'activitat econòmica verda relacionats amb el desenvolupament sostenible, i explorar les possibilitats d'ocupació relacionades amb l'àmbit de la sostenibilitat en tots els sectors ambientals, tradicionals i emergents: eficiència energètica i energies renovables, cicle local de l'aigua, tractament dels residus, gestió del soroll, comunicació ambiental i consum responsable. Altres trets importants del document són la coordinació entre les administracions o el foment de la cooperació amb el sector empresarial.

Un pla de futur
A l'Assemblea també ha estat presentada, per Mercè Rius, diputada adjunta de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona i nova vicepresidenta primera de la Xarxa, el Pla estratègic 2011-2015 que es resumeix en 15 objectius, entre els quals torna a destacar la promoció de l'economia verda i l'ocupació local en un context de desenvolupament sostenible, la coordinació i cooperació entre administracions i la col·laboració pública-privada, estimulant la participació dels sectors empresarials i socials.

D'altra banda, a part de la presidència i vicepresidència, que ara ocupen Puigdollers i Rius, a la Assemblea també s'han votat la resta de vicepresidències i els vocals de la Comissió de Seguiment. En aquest sentit cal destacar que la segona vicepresidència és per al quart tinent d'alcalde i regidor de Medi Ambient de Granollers, Albert Camps. La tercera, per a la regidora de Medi Ambient de Badalona, Sònia Egea. La quarta vicepresidència està ocupada ara pel tinent d'alcalde del Prat de Llobregat, Sergi Alegre; i la cinquena és per a la regidora de Medi Ambient de Manlleu, Maica Bassas.

260 administracions associades
A l'Assemblea també s'ha ratificat l'adhesió a la Xarxa de Caldes d'Estrac, l'Espunyola i Vallgorguina; el Consell Comarcal d'Osona, el Consell Comarcal de la Selva, el Consorci de Serveis del Baix Ebre i Montsià; i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya com a membre observador. Per tant, la Xarxa inicia aquesta nova etapa amb 260 administracions associades.

Tots els documents de l'Assemblea es poden consultar a la pàgina web de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona i al web de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

Relacionats

Butlletí