La universitat incorpora la 'Responsabilitat Social' amb el projecte 'Universitats Responsables'

Coordinador del Pla de Medi Ambient de la UPC.
24/11/2005 - 00:00
Les coses, poc a poc, estan canviant en l'àmbit universitari en quant a fer-lo baixar de la famosa torre de marfil i apropar-lo a la resta d'actors socials. Mostra d'això és la jornada que, el dia 22 de novembre, es va celebrar a la Universitat de Saragossa, sota el nom de 'Universidades Responsables'. Aquesta jornada s'organitza en el marc d'un projecte que duu el mateix nom i impulsat per la pròpia Universitat, la Fundación Ecología y Desarrollo (ECODES), i el Govern d'Aragó. El projecte, que tot just s'inicia i es preveu de dos anys de durada pretén explorar i instaurar en l'àmbit universitari el concepte de Responsabilitat Social (o Responsabilitat Social Corporativa, RSC), tal com ho estan fent les empreses -especialment les grans multinacionals-, des fe fa uns anys.
La jornada va comptar amb la participació del Rector de la Universitat, Felipe Petriz, que es va mostrar convençut de l'oportunitat que suposa per renovar les universitats el fet d'abraçar el concepte d'RSC. Tant Victor Viñuales, director d'ECODES, com Jesús Jiménez, director general del departament de ciències, tecnologia i universitat del govern aragonès, es mostraren entusiastes amb la idea que la universitat es proposi enfortir el seu diàleg social per tal de respondre millor a les demandes externes.
També participaren tres representants d'empreses reconegudes per les seves estratègies i avenços en RSC, de BSH (un dels primers fabricants d'electrodomèstics d'Europa), Harinas Villamayor (una PIME aragonesa) i de Timberland (fabricant de calçat). Tots tres coincidiren en que la RSC és un concepte global molt potent que sense posar en crisi el sentit de l'empresa en tant que generadora de beneficis, impregna l'organització d'orientació cap al benefici social, i cap a la manera com aquest benefici s'obté. També reflexionaren sobre la necessitat que la universitat formi professionals que, més enllà d'adquirir molts coneixements, tinguin habilitats i valors que permetin a les empreses innovar i avançar en el seu compromís social.
A continuació, es presentaren tres pràctiques destacades en l'àmbit universitari, centrades en els àmbits ambiental, social i econòmic respectivament. La primera va ser la planificació ambiental de la UPC, que està servint de model per abordar les qüestions ambientals en el projecte 'Universidades Responsables'. La segona va fer referència a les accions solidàries i de cooperació de la Universitat Autònoma de Madrid, durant la qual la ponent va destacar que 'ens hem adonat molt recentment que el que veníem fent des de fa temps era RSC i no ho sabíem'.
I finalment, es presentà un avenç del primer informe mundial sobre l'educació superior, realitzat per la Global University Network for Innovation (GUNI), allotjada a la UPC, i que enguany ha centrat els esforços sobre el finançament de l'educació superior. L'informe destaca la urgent necessitat de garantir els recursos necessaris, al Nord però sobretot al Sud, per tenir una educació superior de qualitat. Com deia Churchill, 'si creus que l'educació és cara, prova la ignorància'. Per últim un taller va permetre implicar els participants, la majoria estudiants i professorat, en el projecte i aportar-hi les pròpies reflexions i propostes.
Globalment, la jornada va mostrar que el concepte de Responsabilitat Social pot ser un bon marc de cara a les universitats que volen abordar el compromís amb la societat d'una manera ordenada, sistemàtica, efectiva i que permeti dialogar amb la resta d'actors socials.

Relacionats

Butlletí