La Universitat de Barcelona promou un laboratori d’innovació social amb l’administració pública, empreses i ciutadania.

18/10/2022 - 09:22

Es tracta d’un procés participatiu i cocreatiu que té com a objectiu final millorar la resiliència de la societat, concretament a l’àrea metropolitana de Barcelona, davant fenòmens meteorològics extrems causats pel canvi climàtic, com ara les pluges torrencials o les onades de calor.

Aquest Living Lab és promogut per la catedràtica de la UB Carme Llasat, directora del Grup d’Anàlisi de Situacions Meteorològiques Adverses (GAMA) i que fa poc ha estat guardonada amb la Creu de Sant Jordi.

El canvi climàtic té molts impactes, entre els quals es troben l’augment de la temperatura i l’increment de fenòmens climàtics extrems, com les onades de calor recurrents. En aquest sentit, les persones participants en el laboratori proposen iniciatives de ciència ciutadana, com ara definir rutes segures per arribar als refugis climàtics o conscienciar la població sobre l’impacte que té l’ús de l’aire condicionat. Un altre efecte del canvi climàtic són les pluges torrencials i les consegüents inundacions, fenòmens en relació amb els quals s’han plantejat accions com per exemple identificar a través d’una aplicació mòbil els efectes negatius causats per les pluges intenses o induir canvis de comportament per afavorir la prevenció i l’autoprotecció en els episodis de pluges intenses, i també informar-ne la població que viu en zones inundables. A més, totes les propostes compleixen el principi DNSH (Do Not Significant Harm), és a dir, que les mesures que s’executaran no perjudicaran significativament els objectius ambientals.


Living Lab UB

“Aquest laboratori és molt important, perquè ens asseiem al voltant d’una mateixa taula diversos actors, i no és només la Universitat qui els proposa. És un procés cocreatiu que ajudarà a sensibilitzar encara molt més la societat”, remarca Carme Llasat, impulsora de la trobada. Aquestes propostes arriben després d’un dels estius més calorosos dels darrers anys i en un mes de setembre que es preveu sec i amb temperatures encara elevades.

El Living Lab UB, el Laboratori d’Innovació Social de la Universitat de Barcelona, ofereix solucions innovadores a través d’una metodologia centrada en l’usuari, gràcies a la participació activa de tots els agents socials implicats: empresa, clients o usuaris, Administració i investigadors de la UB.

Més informació


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

El reconeixement s’emmarca en la participació de Barcelona a la missió europea ”100 ciutats intel·ligents i neutres en carboni al 2030”, que agrupa les ciutats capdavanteres en descarbonització.

Article

Publicats els resultats de la sisena edició d’aquesta campanya de conscienciació i bones pràctiques per a l’estalvi d’energia i aigua i la reducció d’emissions de l’Ajuntament de Barcelona.

Notícia

De les 34 propostes que els participants de l’Assemblea van traslladar a l’Ajuntament se n’han acceptat i se’n desenvoluparan 29. Giren al voltant de tres eixos principals, l’energia, la mobilitat i el model de consum i residus. Actualment ja s’ha iniciat el pla de treball de les propostes acceptades amb les diferents accions a implementar per poder fer-ne el calendari i el pressupost.

Butlletí