La UB és la universitat capdavantera en producció científica en ciències del mar a tot l'Estat

Dues de les seves facultats més productives, Biologia i Geologia, són centres punters en biologia marina i en investigació oceanogràfica
Font: Universitat de Barcelona
06/05/2008 - 00:00

La Universitat de Barcelona (UB) és la universitat líder en productivitat i impacte científics en ciències del mar a tot l'Estat, segons l'informe Las Ciencias y Tecnologías Marinas en España, editat pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). Aquest informe dóna a conèixer l'estat actual de la recerca marina a escala nacional i és el primer volum d'una col·lecció de llibres editats pel CSIC per tractar temàtiques d'actualitat científica i d'interès social.

L'estudi es basa en l'anàlisi de l'activitat científica dels investigadors espanyols en ciències i tecnologia marines entre el 1994 i el 2004, segons les bases de dades del Thomson Institute for Scientific Information, que revisa l'impacte de la recerca científica en el vessant més internacional.

La UB, se situa, doncs, com a universitat capdavantera en producció científica en ciències del mar durant aquest període 1994-2004, amb dues de les facultats més productives al país, Biologia i Geologia, com a centres punters en biologia marina i en investigació oceanogràfica, respectivament. Les tres institucions més productives a tot l'Estat són l'Institut de Ciències del Mar - CSIC (545 documents), la Facultat de Biologia de la UB (399) i l'Institut d'Investigacions Marines - CSIC de Vigo (391), en un rànquing nacional que aplega 23 centres.

La producció nacional en ciències i tecnologies marines entre el 1994 i el 2004 va ser de 6.898 documents, en una relació liderada pel sector d'universitats (2 de cada 3 treballs) i el CSIC (1 de cada 3). Catalunya és la comunitat autònoma amb més producció científica (27 %), seguida d'Andalusia (21 %), Galícia (19 %) i Madrid (19 %). Barcelona, Vigo i Cadis són les tres àrees geogràfiques on s'ubiquen diverses institucions de recerca marina molt productives.

Quant al nombre de cites rebudes per publicació -un altre indicador de l'impacte científic-, les facultats de Biologia, Farmàcia i Geologia de la UB són alguns dels centres amb més cites per document a tot el país, i també amb més highly cited papers (HCP), documents amb 16 o més cites. A títol general, cal destacar el paper dels centres investigadors de tot Catalunya en relació amb aquests indicadors, que evidencien una producció científica d'alta qualitat.

La UB és també la universitat amb més experts d'entre els 21 més citats de tot Espanya, en una llista on figuren els professors Javier Romero (Facultat de Biologia) i Miquel Canals, cap del GRC en Geociències Marines (Facultat de Geologia). En concret, Javier Romero, membre del GRC en Biologia i Ecologia Bentòniques, és un dels científics amb major índex H (Hirsch), indicador que estableix comparacions entre investigadors d'una mateixa disciplina. Per comunitats autònomes, un 50 % dels 21 investigadors més citats del país treballen a Catalunya -un valor molt superior al d'altres comunitats autònomes- i presenten alts valors mitjans de cites per document i de document molt citat (HCP).

Per consultar l'informe Las Ciencias y Tecnologías Marinas en España, aquí (en format PDF).

Relacionats

Butlletí