La recollida selectiva de residus es duplica a Sant Andreu amb el porta a porta

Canvis per adaptar el sistema a les necessitats del barri

Font: Ajuntament de Barcelona i Betevé

02/07/2021 - 22:30

La recollida selectiva de residus es duplica al barri de Sant Andreu de Palomar amb el porta a porta i passa del 37% al 76% després d’un mes en marxa. La comissió amb el veïnat i les entitats ha establert alguns canvis per adaptar el sistema a les necessitats del barri.

El 79% dels veïns i les veïnes de l’àmbit de Sant Andreu on s’ha implementat el porta a porta ja participen en el nou sistema, que es va adaptant amb les aportacions del veïnat i les entitats. 

El porta a porta millora la gestió dels residus, afavoreix la qualitat de vida alliberant l’espai públic de contenidors, ajuda davant la crisi climàtica perquè es redueixen els gasos amb efecte d’hivernacle i impulsa l’economia circular amb el reaprofitament de residus.

Aquest sistema de recollida selectiva ha permès doblar la recollida de fracció orgànica en pes i també ha fet augmentar la resta de fraccions. 

En total, cada veí de Sant Andreu de Palomar recicla 0,63 quilos al dia, molt per sobre de la mitjana de Barcelona, que és de 0,41 quilos per dia i habitant.

   

   

  El porta a porta a Sant Andreu afegirà punts de recollida de residus sanitaris i altres canvis

  Alguns canvis acordats en la comissió de seguiment per avaluar la implantació del porta a porta amb les entitats veïnals són els següents.

  L’Ajuntament de Barcelona ha decidit sumar al punt mòbil de recollida de residus tèxtils sanitaris com bolquers -que passava un cop per setmana pel barri antic de Sant Andreu i havia generat cues- per diferents punts fixos que es distribuiran pel barri, que no podran estar situats a més de 200 metres dels domicilis.

  El sistema funcionarà amb contenidors petits, com els que s’han ubicat a les comunitats de veïns mitjanes, i els usuaris els podran obrir amb un clauer personalitzat, com si es tractés d’una bústia. Els contenidors han de servir per recollir aquests residus com ara bolquers i compreses. L’Ajuntament ha detallat que les bústies per a bolquers es posaran en funcionament a partir de finals de setembre. El servei s’haurà de sol·licitar i es donarà accés a la bústia més propera a l’habitatge. Les bústies faran que es modifiqui el servei del vehicle itinerant, que passarà ser un vehicle d’emergència amb quatre ubicacions a la zona.

   

  Mesures per reduir el soroll nocturn

  L’Ajuntament també ha plantejat mesures per reduir el soroll nocturn dels camions de recollida. L’Ajuntament retirarà algunes pilones i papereres dels encreuaments, que dificulten el gir dels camions i els obliguen a fer maniobres i a generar més soroll de l’estrictament necessari amb els avisadors sonors de la marxa enrere. El compromís del consistori, és canviar els camions per uns de menys sorollosos “a partir de l’octubre”.

   

  Voreres massa ocupades

  Un problema pendent del porta a porta són les bosses d’escombraries que ocupen un espai excessiu a les voreres i que deixa lliure un pas de menys d’1,80 metres per a les persones amb mobilitat reduïda. El govern municipal “ho està estudiant” però que ha confirmat que la recollida seguirà “sí o sí” tal com està plantejada. Els veïns també han denunciat la brutícia que la recollida genera als carrers.

   

   

  Municipis: 
  Categories: 

  Relacionats

  Notícia

  L'Ajuntamment de Barcelona ha posat en marxa un nou servei gratuït de recollida de roba a domicili. L’objectiu és passar de l’11% de roba reutilitzada actualment al 15% durant el 2027. El sector tèxtil és una de les indústries amb més impacte ambiental i climàtic: la quarta en consum de matèries primeres i aigua, i la cinquena en emissió de gasos amb efecte d’hivernacle.

  Notícia
  Manlleu serà una de les ciutats convidades

  Manlleu serà una de les ciutats convidades

  El Fòrum Internacional de Residus #wasteinprogress se celebrarà al Palau de Fires de Girona entre el 18 i 20 d'abril. Comptarà amb ponències, debats i taules rodones oferint l’experiència en primera persona de ciutats i regions com Pisa, Monza i Treviso, a Itàlia, i Bihor, a Romania

  Notícia

  La jornada “Fem camí cap al residu zero” de l'Ajuntament de Barcelona mostra algunes de les experiències d’èxit de prevenció de residus que ja són realitat a la ciutat

  Butlletí