La Platja del Far de Vilanova es recupera ambientalment amb la creació d'un sistema dunar

Font: Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
23/05/2016 - 09:03

A partir del mes de setembre, i per un període aproximat de quatre mesos, s'inicien els treballs de regeneració de la platja de Sant Cristòfor.

 

Segons que ha explicat el regidor d'Urbanisme, Habitatge i Medi Ambient de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Gerard Llobet, es tracta d'una actuació molt modesta econòmicament, però amb un gran impacte sobre la concepció de la platja. El pressupost de l'acció és de 147.000 euros, que aporta la Demarcació de Costes de l'Estat, i cobreix una superfície de 18.000 m2. 

El projecte, que va ser presentat ahir a la tarda a la Comissió de Seguiment del Passeig Marítim, consistirà en la creació de sis dunes de sorra amb vegetació autòctona, passeres de fusta, i tots els serveis ja existents a la platja com les dutxes, els rentapeus, vigilància o el xiringuito, entre d'altres. La construcció d'aquest sistema dunar suposarà una forta restricció a l'entrada de vehicles a la platja, ja que l'estacionament només estarà permès a un petit espai a l'entrada per a donar servei a l'Espai Far. El projecte sí que garanteix l'accés als veïns als guals, als vehicles de persones amb mobilitat reduïda, i als vehicles de serveis com ambulàncies o bombers. 

La sorra per al nou sistema dunar s'obtindrà de la mateixa platja del Far. Les noves dunes també serviran de protecció del Molí de Mar que a hores d'ara es troba molt afectat. En aquest sentit, Llobet ha explicat que si bé el Molí quedarà molt protegit i acotat "cal cercar recursos per protegir-lo i conservar-lo." 

Amb perspectiva, Llobet ha afirmat que aquesta actuació "respon a la reclamació històrica de recuperació de la platja i retira l'estacionament de vehicles, que estava totalment fora de normativa."

Sobre la pràctica desaparició de l'aparcament, el regidor de Projectes i Obres, Serveis Viaris i Mobilitat, Joan Giribet, va explicar que la voluntat és la de treure pressió de vehicles a tota la façana marítima, i que s'arribi a les platges a peu, amb transport públic o amb bicicleta. "Entenem però que molts visitants vénen amb vehicle propi i cal trobar solucions. Les estem estudiant, però de moment oferirem espais a la plaça de les Xarxaires i estudiem alguns espais adjacents a la ronda d'Europa."


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

El Centre d’Estudis del Mar de Sitges, l’equipament d’educació ambiental de la Diputació de Barcelona situat al passeig Marítim d’aquesta població del Garraf, ha ampliat part de les seves instal·lacions amb la renovació de l’Aula de la natura, un espai per desenvolupar-hi tallers i cursos per a escolars i públic en general sobre l’ecosistema marí de les Costes del Garraf.

Notícia

Es treballarà conjuntament per potenciar la vegetació de l’espai dunar, assegurar-ne la conservació a llarg termini, així com potenciar i difondre els valors ambientals i paisatgístics de les dunes, que a Mataró ocupen 1,4 Ha.

Article

Durant la temporada 2021 ha continuat l'èxit en la nidificació de corriol camanegre a la platja de Ribes Roges de Vilanova i la Geltrú, tant a l'espai tancat del torrent, com als tres espais amb mesures de protecció fora del tancat permanent. Enguany s'han comptabilitzat 13 nius, 29 ous, dels quals n'han nascut 24 pollets i d'aquests, 21 exemplars han arribat a "juvenils".

Butlletí