La Generalitat allargarà la campanya d'incendis degut a l'evolució de la climatologia

El risc d'incendi pot estendre's fins al setembre o fins i tot a principis de la tardor
Núria Mahamud
30/05/2008 - 00:00

La Generalitat ha decidit prorrogar el contracte dels auxiliars forestals i els mitjans aeris per afrontar l'elevat risc d'incendis que tindran els boscos catalans al setembre i octubre si no plou durant aquests mesos. Serà una campanya més llarga de l'habitual com a conseqüència de l'evolució de la climatologia i que a diferència d'altres anys, no serà d'alt risc a principis d'estiu degut a les fortes precipitacions de la primavera.

La previsió d'augment de les temperatures mitjanes entre 2 i 3 graus, la possible arribada d'onades de calor i episodis de vent al llarg de l'estiu augmentaran, si no plou, el risc d'incendi a finals d'agost, setembre o fins i tot principis de la tardor. Les zones de màxim risc d'incendi aquest estiu seran les urbanitzacions, cases aïllades i polígons industrials enmig d'una massa forestal. També hi ha la por que es produeixin incendis simultanis en diversos punts del territori.

Per totes aquestes circumstàncies, les conselleries de Medi Ambient i Interior han decidit prorrogar la campanya de prevenció d'incendis, la qual normalment va del 15 de juny al 15 de setembre, i reforçar la contractació de personal i medis per a l'extinció del foc. Així, el Departament d'Interior gastarà prop de 30 milions d'euros en la campanya, que inclou 1.200 persones de reforç, 202 de les quals tindran contractes de sis mesos i no de tres com fins ara. De la seva banda, Medi Ambient augmentarà la plantilla d'agents rural en 521 persones, un 20% més de l'actual.

La majoria, per causes humanes
Segons el titular d'Interior, Joan Saura, Catalunya es troba en una situació de "normalitat" com a país mediterrani, però alhora "preocupant" si no plou els propers mesos. Un dels punts en què tornarà a incidir la campanya és la prevenció, a través de la campanya publicitària amb la Diputació de Barcelona 'Foc zero'. I és que una quarta parts dels focs són provocats i un 40% són causats per una negligència humana. Només un 15% dels incendis es deu a causes desconegudes.

La conselleria de Medi Ambient ha revisat 439 km de línies elèctriques i 430 km de carreteres per minimitzar el risc d'incendi, així com 1.100 basses i punts de captació d'aigua per als bombers.

La campanya comptarà un total de 6.399 persones per a l'extinció d'incendis -4.789 bombers, 1.022 auxiliars forestals- i 72 parcs de bombers professionals i 78 de voluntaris. Per assajar el funcionament d'aquests efectius, dissabte 31 de maig es farà un simulacre d'incendi a la comarca del Bages i altres simulacres parcials a la serra de Collserola, i a Tarragona i Lleida.

Relacionats

Butlletí