La Fundació del Món Rural presenta l''Atles de la nova ruralitat'

L'obra pretén ser un nou referent i una eina per trencar els tòpics sobre el món rural català
Font: FMR
09/06/2009 - 00:00

La Fundació del Món Rural (FMR) acaba de presentar l'Atles de la nova ruralitat, una obra que pretén ser un nou referent que permeti conèixer de prop la realitat del món rural català i una eina per trencar els tòpics sobre aquest àmbit. La tesi d'aquesta obra és que la forma de vida al món rural és cada cop més propera a la urbana, tot i conservar encara particularitats que la fan diferent. Des d'aquesta perspectiva es desenvolupen diversos temes vinculats al món rural com ara la gestió de l'aigua, el despoblament, les energies renovables, els neorurals, les infraestructures i serveis o el pes a l'economia rural del turisme rural i la producció agrària.

Segons la FMR, "aquesta obra vol ser un nou element per pal·liar el desconeixement que hi ha a l'Àrea Metropolitana de Barcelona sobre el territori". El llibre ha estat elaborat per un equip del Departament de Sociologia i Geografia de la Universitat de Lleida (UdL) i encapçalat pel professor del mateix departament, Ignasi Aldomà.

En l'acte de presentació de l'atles, el secretari general de l'IEC, Joandomenec Ros, va ressaltar que aquesta obra és una bona eina per a que els "urbanites" coneguin el món rural. El professor va afegir que el futur de l'àmbit rural passa per ser més urbà ( per tenir més infraestructures i més serveis de proximitat) però també mantenir i aprofitar el seu fet diferencial basat en una estreta relació amb el medi i un pes major del sector primari en la seva economia.

De la seva banda, el director de la FMR, Francesc Cribillers, va assenyalar que l'obra vol ser un referent en aquest camp, mentre que Eduard Trepat, de l'Àrea de Sociologia de la FMR, va destacat que l'Atles de la nova ruralitat vol donar una visió actualitzada d'aquest entorn.

I és que tal i com reflecteix l'atles, molts dels "problemes" que ha tingut el territori (manca d'infraestructures i serveis o despoblament) estan tenint el seu revers en una major qualitat de vida, un retorn al camp a partir del turisme rural o els neorurals, o una major adaptació dels serveis i infraestructures. A més, cada cop s'està posant més en valor i en evidència el paper cabdal del món rural com a aportador d'aliments i recursos com l'energia i l'aigua i les possibilitats de riquesa que suposa pel país. 

Educació adaptarà part dels continguts per a l'ESO
Així, aquest llibre aporta una perspectiva rural de totes les realitats socials, econòmiques o ambientals que es produeixen a Catalunya. L'obra recull a més tots els debats, reptes i oportunitats que s'han presentat per al món rural en els darrers anys i dóna respostes actualitzades a moltes de les qüestions que es plantegen per al seu futur. S'esdevé, llavors, com un document bàsic de consulta per a tot aquell que vulgui tenir una idea general o sectorial de tot allò que li afecta. De fet, el Departament d'Educació adaptarà els continguts de l'obra per elaborar un material pedagògic dirigit a què els alumnes de Ensenyament Secundari Olibgatori (ESO) puguin conèixer la diversitat del territori català i les problemàtiques que afecten al món rural del nostre país. Es tracta, segons la FMR, "de canviar d'arrel el desconeixement que sobre el territori és té en una societat com la catalana eminentment urbana i que s'ha desvinculat majoritàriament del medi".

Més informació: descarregueu-vos l'Atles de la nova ruralitat (PDF)

AdjuntMida
Image icon Portada de l'atles18.04 KB

Relacionats

Butlletí