La fauna del riu Besòs no es recuperarà fins d’aquí a dos o tres anys

Font: betevé

18/02/2020 - 09:30

El riu Besòs ha patit dos forts impactes ambientals en els darrers mesos: l’incendi en una fàbrica de Montornès del Vallès (que va suposar el vessament d’elements tòxics) i el temporal Gloria. Després d’avaluar els danys, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat ha conclòs que la fauna trigarà entre dos i tres anys per recuperar-se. En un comunicat, afirmen que el temporal ha estat un dels episodis més greus per al riu en les darreres dècades. El cabal va augmentar de manera dràstica passant de tres metres cúbics per segon a més de 500 en només tres dies.

Mostreig de peixos i aus

Els tècnics de la Generalitat han fet un mostreig de la població de peixos i també un cens hivernal d’aus aquàtiques. Els mostrejos de peixos s’han realitzat mitjançant l’ús de la pesca elèctrica, tècnica que consisteix a practicar unes descàrregues a l’aigua que atordeixen els peixos i en faciliten la captura. Es recompten, mesuren, pesen i es tornen a alliberar al medi. Amb aquestes dades es poden estimar les densitats i altres variables d’interès.

Per realitzar el cens d’aus aquàtiques (s’han trobat 35 espècies diferents) i determinar el nombre i les variacions que s’havien produït respecte a anys anteriors, els agents rurals van censar els trams de riu per sota el punt de l’abocament, fins a la desembocadura, i tres trams més situats als afluents (rius Mogent, Tenes i Congost).

En tots els casos s’ha detectat una certa davallada tant de peixos com d’aus, però ambdues poblacions han sobreviscut a aquests episodis i es comencen a recuperar. Segons ha informat la Generalitat en un comunicat, actualment “hi ha exemplars suficients per permetre el restabliment natural de la situació en un període de dos o tres anys. A més, s’espera que les altes densitats dels afluents al riu Besòs serveixin de font per aportar de forma natural exemplars aigües avall”.


 

Relacionats

Notícia

La primera de les activitats de preservació de l’entorn natural i de neteja es va celebrar el 5 de juny a l'entorn del riu Francolí i la Sallida.

Notícia

L’IDAPA, l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), l’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya i la Universitat de Lleida organitzen el Congrés, que se celebrarà aquest octubre i comptarà amb 3 seus, el Pont de Suert, Amposta i Igualada.

Entrevista

Oriol Serratusell és regidor de Medi Natural, Salut Pública i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Montcada i Reixac. Parlem amb ell de la Declaració de Montcada per uns espais naturals propers als entorns urbans, sostenibles, saludables i resilients aprovada per la Xarxa en la seva 22a Assemblea,. Ens explica la situació de Montcada amb la situació de barraquisme al Pla de Besos, i els aprenentatges que poden treure altres municipis de la seva experiència.

Butlletí