La Diputació de Tarragona ofereix solucions per evitar la massificació als espais naturals

01/07/2021 - 10:09
La Caramella. Tortosa. Font: Rutes a peu

La Diputació de Tarragona ofereix recursos als ajuntaments per sensibilitzar els usuaris i preservar els paratges naturals més massificats

Contractar agents cívics, senyalitzar i regular els accessos o millorar la recollida de residus als espais naturals: aquestes són algunes de les solucions que proposa la Diputació de Tarragona als ajuntaments de la demarcació per fer front a l’augment de visitants que han experimentat els espais naturals durant els últims mesos, especialment els espais naturals protegits. Una situació que ha estat motivada per la pandèmia i que requereix solucions per evitar la massificació i compaginar el gaudi de la natura amb el respecte i la cura del medi ambient.

Per fer front a aquesta situació la Diputació de Tarragona posa a l'abast dels ajuntaments mesures perquè puguin sensibilitzar a la població i regular l’ús dels espais naturals. Aquestes mesures compten amb el suport econòmic i tècnic de la institució supramunicipal i tenen com a principal objectiu preservar els espais naturals (en especial els espais naturals protegits), afavorint-ne un ús responsable en benefici de la salut de les persones i de la conservació dels valors i serveis ecosistèmics que ens ofereix la natura.

A través d’accions informatives i pedagògiques, es pretén fomentar el respecte i la preservació del medi natural, alhora que s’aconsegueix que se'n pugui gaudir de forma cívica i responsable. Són les següents:

1.Sensibilització als visitants amb la presència  d'agents cívics que informin i orientin els usuaris i amb la instal·lació de cartelleria en els punts més emblemàtics per tal d'identificar-los com a espai natural protegit

2.Control d'accessos i estacionament mitjançant la senyalització i la regulació d'espais d'aparcament

Per a la realització d'aquestes dues actuacions els ajuntaments poden sol·licitar ajuts a través de la convocatòria de Salut Pública per generar entorns més resilients, segurs i saludables (https://seuelectronica.dipta.cat/). Així mateix, els ens locals poden sol·licitar a la Diputació el model de disseny i contingut de la cartelleria per tal de senyalitzar, de forma homogènia, els espais que ho requereixin.

3.Recollida de residus i sensibilització

Per millorar la recollida de residus i impulsar accions de sensibilització, els ajuntaments  poden sol·licitar ajuts a través de la convocatòria per a la transició energètica i acció climàtica (https://seuelectronica.dipta.cat/)

4.Elaboració d'una ordenança reguladora de l'ús públic

Des de la Diputació de Tarragona es redacta un model tipus d'ordenança municipal per regular l'ús públic dels camins municipals, amb l'objectiu de donar suport a les diferents mesures establertes pels municipis per protegir el medi natural.


 

Municipis: 

Relacionats

Notícia

El passat 22 de juliol de 2021, el Consell Comarcal d’Osona va constituir la Comissió Consultiva de l’Accés Motoritzat al Medi Natural de la comarca d’Osona”, la primera de Catalunya.

Notícia

L’àrea de Transició Ecològica ha introduït nous criteris perquè creixi la vegetació herbàcia fins que fa tot el cicle de floració i fructificació, beneficiant l’alimentació d’insectes pol·linitzadors, la producció de llavors o la recuperació del bosc de ribera, entre altres. L’actuació s’inclou en el projecte de millora de la biodiversitat de Lleida.

Article

Han nascut un total de 71 tortugues a la platja del Miracle de Tarragona, prop de 150 persones han col·laborat en les tasques de custòdia i vigilància del niu en torns de tres hores en grups reduïts durant les 24 hores del dia.

Butlletí