La demarcació de Barcelona rep la certificació Biosphere com a destinació turística sostenible

21/07/2017 - 08:07

Barcelona és la primera demarcació catalana en rebre aquesta distinció, que ja tenen Catalunya, la ciutat de Barcelona i Sitges. El segell s’atorga a les tres marques turístiques de la demarcació: Costa Barcelona, Paisatges Barcelona i Pirineus Barcelona.

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha rebut la certificació “Biosphère Responsible Tourism”, que reconeix la demarcació de Barcelona com a destinació turística sostenible i responsable. 

La certificació l’atorga l’Institut de Turisme Responsable, un organisme vinculat a la UNESCO i soci de l’Organització Mundial del Turisme i del Global Sustainable Tourism Council. Es tracta d’una certificació pionera, basada en els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides integrats en l’Agenda 2030.

A més de Mercè Conesa, també han participat en l’acte d’entrega el president de l’Institut de Turismo Responsable, Tomás Azcárate, el vicepresident de la Diputació, Marc Castells; el diputat de Turisme, Miquel Forns; i el diputat adjunt de Turisme, Pere Regull.

El segell acredita que les tres marques turístiques de la demarcació –“Costa Barcelona”, “Paisatges Barcelona” i “Pirineus Barcelona”, impulsades per la Diputació de Barcelona- compleixen els requisits de l’estàndard “Biosphere Destination” 

El segell acredita que s'apliquen amb èxit 6 criteris concrets en les seves polítiques turístiques:

  1. Gestió sostenible,
  2. Desenvolupament econòmic i social,
  3. Conservació i millora del patrimoni cultural,
  4. Conservació Ambiental,
  5. Qualitat i seguretat, i
  6. Implicació del visitant.

Amb aquesta distinció, Barcelona es converteix en la primera demarcació catalana en rebre la certificació Biosphère, que ja tenen Catalunya, la ciutat de Barcelona i Sitges. El segell permetrà millorar el posicionament i la promoció internacional de les marques turístiques del territori de Barcelona i, també, elaborar un Pla d’Acció pels pròxims 3 anys en matèria de Sostenibilitat Turística a la Diputació de Barcelona.

Connectem amb el turisme sostenible i responsable

Amb l’obtenció de la certificació Biosphère, la Diputació de Barcelona assoleix un dels objectius estratègics inclosos en el seu Pla de Mandat 2016-2019. Ha estat possible gràcies al treball conjunt de més de 30 Gerències, Oficines o Serveis de la corporació, que han analitzat i estructurat totes les accions vinculades amb el desenvolupament turístic sostenible que realitza la Diputació de Barcelona.

"Barcelona és molt més"

La Diputació de Barcelona impulsa, sota la marca “Barcelona és molt més”, les tres destinacions turístiques que han rebut  la certificació Biosphère. Es tracta de “Costa Barcelona” (Baix Llobregat, Garraf, Maresme, Vallès Occidental, Vallès Oriental i Alt Penedès), “Paisatges Barcelona” (Moianès, Osona, Bages i Anoia) i  “Pirineus Barcelona” (Berguedà).

L’any 2016 es van allotjar en aquestes comarques 4,7 milions de viatgers, que representen un augment del 16% respecte el 2015. La previsió és que aquest 2017, declarat per l’ONU Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament, se superin els 5 milions de visitants.  

2017: Any Internacional del Turisme Sostenible

L’Assemblea General de l’ONU va declarar el 2017 com l’Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament, amb la intenció de promoure aquesta activitat econòmica creant consciència de la importància d’impulsar-la i exercir-la responsablement. En la resolució adoptada per a l’assignació de l’any, els Estats membres reconeixen el paper clau del turisme internacional per al desenvolupament i subratllen la necessitat que s’entengui la riquesa del patrimoni de les diverses civilitzacions i que s’apreciïn els valors inherents de les diferents cultures per contribuir a la pau al món.

La proclamació de l’Any Internacional és una oportunitat única per ampliar la contribució del sector del turisme als tres pilars de la sostenibilitat: econòmic, social i del medi ambient.

En el marc d'aquesta Any internacional, des de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat es va aprovar la Declaració de Tarragona per un turisme sostenible i compartit, que entre d'altres proposa assumir les repercussions d’un turisme que, malgrat el seu valor econòmic i d’intercanvi cultural, ha de controlar i gestionar el seus impactes per tal de garantir la preservació del medi ambient, social i econòmic i, en darrer terme, per assegurar la seva mateixa subsistència i reconèixer el paper dels governs locals i els actors rellevants en un treball col·laboratiu, transparent i de responsabilitat compartida per crear llocs millors per viure i per visitar. 

Membres de la Xarxa com la Diputació de Barcelona i una vintenta d'ens locals ja s'han adherit a aquesta Declaració.


 

Categories: 

Relacionats

Article

Eco-union, l’associació Promoció del Transport Públic i la Fundació Mobilitat Sostenible i Segura han liderat aquest projecte d’investigació i incidència per fomentar una nova cultura de la mobilitat turística baixa en carboni a la ciutat de Barcelona.

Notícia

El projecte ‘Economia circular comunitària’ sensibilitza sobre la importància d'introduir petits canvis en els nostres hàbits de consum com gestionar els residus o comprar productes de proximitat.

Article

El Govern ha aprovat el Full de ruta de l’economia circular a Catalunya (FRECC) 2030 per accelerar la transició del nostre país envers una economia més circular i justa que maximitzi el valor dels recursos i que actuï com a palanca de la transformació en un marc de col·laboracions entre actors clau. 

Butlletí