La biennal cultural "Manifesta 15" arribarà a la Serra de Collserola

21/07/2023 - 10:00

Manifesta 15 Barcelona s’expandirà més enllà del centre de Barcelona i arribarà a la serra de Collserola, el Prat-Delta del Llobregat i el riu Besòs anomenats ‘nodes geogràfics’.​

La propera edició de Manifesta, a diferència de les anteriors edicions, es fixarà en la transició ecològica i l’impacte sociocultural que tindrà, tant en els actors humans com no humans, abans, durant i després de la biennal.

Una característica comuna entre aquests nodes que triangulen la ciutat de Barcelona és la seva presència com a grans sistemes naturals i espais oberts que abracen la ciutat. Centrant-se en la transició ecològica, la biennal tornarà a ser local en el seu enfocament i el seu impacte pel que fa a la sostenibilitat.

Manifesta 15 Barcelona ha treballat amb el mediador creatiu Sergio Pardo per identificar aquestes ubicacions de la regió metropolitana de Barcelona que constituiran els espais inicials de recerca per a la fase prebiennal. El procés prebiennal farà que Manifesta 15 aprofundeixi en la interacció i les connexions existents entre aquests diferents territoris:
 

La serra de Collserola

Situada a pocs quilòmetres al nord de Barcelona, ​​la serra de Collserola és un dels parcs metropolitans més grans del món. Es pot veure des de tota la ciutat i és considerada com el pulmó verd de Barcelona. Té unes dimensions aproximades d’11.100 ha de superfície, amb una llargada de 17 km i 6 km d’amplada. Presenta un relleu suau i força asimètric: mentre les carenes vallesanes són llargues i amb un descens suau, els vessants orientats a mar són curts i amb un pendent pronunciat.

Aquest node geogràfic enllaçarà amb el tema de ‘cuidar i tenir cura’.
 

El Prat – Delta del Llobregat

El delta del Llobregat és el delta que forma el riu Llobregat en arribar a la mar Mediterrània. L’Espai Natural del Delta del Llobregat té una extensió de 926,9 ha. És el segon sistema deltaic en importància a Catalunya, després del delta de l’Ebre. Presenta ecosistemes palustres molt rics, extremadament fràgils. El delta compta amb una riquesa natural que acull una gran varietat de plantes i animals, que hi conviuen al costat de la indústria. El municipi d’El Prat de Llobregat l’acull i, és conegut per acollir l’aeroport i ser la porta d’entrada a Barcelona. Aquest node geogràfic enllaçarà amb el tema de l’equilibri de conflictes.


El riu Besòs

El Besòs és un riu català, amb un curs de 17,7 km, que neix a la comarca del Vallès Oriental de la unió dels rius Mogent i Congost i desemboca al Mediterrani en el terme municipal de Sant Adrià de Besòs. Part important de l’economia de la regió, el riu Besòs neix a l’interior i desemboca a l’est de la serra de Collserola i del mar Mediterrani. El riu s’ha utilitzat per al transport i la pesca i és una font cabadal d’aigua per a la zona. Aquest node geogràfic enllaçarà amb el tema d’Imaginar el futur.

En els propers mesos, s'anunciaran quins professionals de la cultura i col·lectius artístics treballaran dins d’aquests nodes en col·laboració amb les comunitats locals. Els resultats d’aquest procés participatiu es presentaran a la seu de Manifesta 15 Barcelona a finals d’estiu del 2023 i formarà part del procés prebiennal.

 


 

Municipis: 

Relacionats

Notícia

Més d'un centenar de persones van omplir la Sala Francesca Bonnemaison en una celebració en què es va comptar amb una ponència inspiradora sobre decreixement i reconnexió amb la natura, amb la taula rodona “La Xarxa en transformació” i amb el reconeixement de les Bones Idees per canviar món 2022. Voleu descobrir-ne tots els detalls?

Notícia

600 alumnes d’una dotzena d’escoles i instituts de la ciutat han participat en una jornada d’educació ambiental a la llera del riu per commemorar el Dia Mundial de l’Aigua. Tot un seguit d’activitats i tallers que han proposat els estudiants de secundària per  divulgar entre els més joves les conseqüències que  poden tenir les nostres accions sobre el medi ambient.

Reportatge
EN EL PUNT DE MIRA

Les característiques concretes ecosistèmiques i urbanístiques de Collserola fan que la gestió forestal i agrícola presenti reptes particulars.

Butlletí