Impuls a Mataró d'actuacions per protegir la praderia de posidònia

10/08/2017 - 14:44

L'Ajuntament de Mataró, la Generalitat i l'associació Posidònia 2021 signen un conveni de col·laboració pel qual l'entitat es compromet a realitzar activitats i actuacions de divulgació, protecció i potenciació de la praderia de posidònia.

La regidora d’Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat, Núria Calpe; la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Marta Subirà; i el president de l’Associació Posidònia 2021, Marcel Gubern, han signat aquest matí un conveni de col·laboració per a la preservació de la praderia de posidònia.

La praderia de posidònia té una superfície de 2.906,36 ha i està situada davant de la costa de Mataró. És un espai d’interès natural, protegit a nivell europeu i integrat en la Xarxa Natura 2000. Presenta un elevat interès de conservació ja que alberga una important pradera de posidònia –fanerògama que genera els ecosistemes més importants del mediterrani. Els elements clau de conservació d’aquest espai són els alguers de posidònia, els fons marins rocosos i concrecions biogèniques sublitorals, i la tortuga boba -caretta caretta-, l’espècie de rèptil marí.

La competència de preservació i protecció de l’espai és de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat. L’any 2014, la Generalitat va declarar la praderia de posidònia com a Zona d’Especial Conservació dins la Xarxa Natura 2000. Ara, mitjançant aquest acord de custòdia marina, que té una vigència de 4 anys, l’associació Posidònia 2021 es compromet, en el marc d’un programa d’actuació bianual consensuat amb l’Ajuntament de Mataró, a realitzar activitats i actuacions de divulgació, protecció i potenciació de l’espai, amb els seus propis mitjans o amb la participació d’altres agents i/o persones dels àmbits educatiu, científic, pesquer, esportiu o econòmic.

La signatura d’aquest conveni en cap cas invalida o fa incompatibles actuacions relacionades amb la conservació i recuperació de l’àrea protegida que siguin desenvolupades per altres associacions, entitats o organismes. Tanmateix, s’evitaran duplicitats i es promourà el treball conjunt si això permet assolir millors resultats.

Primer objectiu de Posidònia 2021: rècord Guinness

Ja en el marc d’aquest conveni de col·laboració, la primera activitat de divulgació que ha previst l’associació Posidònia 2021 és batre el rècord Guinness de persones fent “snorkel” a la platja del Varador. L’activitat, que forma part de Les Santes Esportives, està prevista per aquest diumenge 23 de juliol a partir de les 10 h. Està oberta als majors de 10 anys i és imprescindible que els menors d’edat vagin acompanyats d’un adult. Per participar-hi cal portar ulleres i tub. Les inscripcions es poden fer prèviament a través del web www.posidonia2021.org i el mateix dia a les carpes de l’organització.


 

Municipis: 
Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

Vuit centres educatius de L’Hospitalet han participat enguany en la Marató   La campanya s’ha dut a terme durant tot el mes de febrer, amb l’objectiu de fomentar bones pràctiques en l’ús i el consum eficient de l’energia i l’aigua en un context d’emergència climàtica

Article

S’ha inaugurat la planta pilot de regeneració d’aigua instal·lada a l’EDAR de Mataró. També posa a disposició dels ajuntaments un model d’ordenança municipal per regular l’ús de l’aigua en període de sequera​.

Notícia

L’Ajuntament de Mataró va reduir el consum d’aigua propi un 58,5 % al juny respecte el mateix mes de l’any passat.

Butlletí