Holandesos avancen en l'escenari pospandemia i proposen un model econòmic basat en el decreixement

04/05/2020 - 14:24

Sembla que Holanda és el país que amb més força està prenent el desafiament de reestructurar la seva economia a partir del que ens toca viure en el present. En aquest context, 170 acadèmics holandesos han plantejat un manifest en 5 punts per al canvi econòmic post crisi de la COVID-19, basat en els principis de decreixement.

1) Passar d'una economia enfocada al creixement del PIB, a diferenciar entre sectors que poden créixer i requereixen inversió (sectors públics crítics, energies netes, educació, salut) i sectors que han de decréixer radicalment (petroli, gas, mineria, publicitat, etc)

2) Construir una estructura econòmica basada en la redistribució. Que estableix una renda bàsica universal, un sistema universal de serveis públics, un fort impost als ingressos, al lucre i la riquesa, horaris de treball reduïts i treballs compartits, i que reconeix els treballs de cures.

3) Transformar l'agricultura cap a una regenerativa. Basada en la conservació de la biodiversitat, sostenible i basada en producció local i vegetariana, a més de condicions d'ocupació i salaris agrícoles justos.

4) Reduir el consum i els viatges. Amb un dràstic canvi de viatges luxosos i de consum malgastador, a un consum i viatges bàsics, necessaris, sostenibles i satisfactoris.

5) Cancel·lació del deute. Especialment de treballadors i posseïdors de petits negocis, així com de països del Sud Global (tant el deute a països com a institucions financeres internacionals)


 

Etiquetes: 

Relacionats

Article

Amb l'objectiu d'ajudar a reduir la despesa energètica de les empreses i fomentar millores en el camp de la reducció d'emissions i l'eficiència en la gestió de residus, l'Ajuntament de Sant Fruitós del Bages ha posat en marxa la segona edició d'un servei gratuït d'assessorament a les empreses pel que fa a la gestió energètica i de residus.

Article

El consistori inicia els estudis dels indicadors de l’economia del dònut per fomentar una ciutat sostenible davant l’amenaça de la crisi climàtica, tal i com fan altres ciutats del C40 com Amsterdam, Copenhagen i Londres. L’economia del dònut aposta per la reducció de les desigualtats socials i a la vegada per un canvi profund de les formes de producció i consum que han portat els estats a infringir els límits del planeta posant en risc, fins i tot, l’habitabilitat.

Article

Demanen al Govern que els fons europeus per a pal·liar la crisi de la Covid financin un nou nucli d'activitats dedicat a la innovació i la transformació sostenible del sector de l'edificació.

Butlletí