Girona amplia la xarxa de sensors acústics

26/01/2018 - 14:45

S'han ubicat tres nous sensors acústics i es preveu que l'any vinent se'n posarà un altre que se sumaran als cinc que hi havia fins ara.

L’Ajuntament de Girona amplia de cinc a nou el nombre de sensors acústics que hi ha a la ciutat. S'han instal·lat tres nous sensors en punts del Barri Vell i l’Eixample i s’està estudiant posar-ne un més al llarg del 2018. Els nous punts on avui s’han instal·lat sensors són la cruïlla del carrer de Joan Maragall amb el carrer de Tomàs Lorenzana; la pujada de Sant Feliu, i la plaça de Sant Feliu.

Pel que fa als sensors de la pujada i de la plaça de Sant Feliu, estaven inclosos en un dels projectes que van sortir escollits en els pressupostos participats dels barris del 2016 al Barri Vell. Concretament, el projecte consistia en la instal·lació de tres sensors amb l’objectiu d’habilitar un sistema de seguiment de l’afectació del soroll a la via pública generat per l’activitat turística i de restauració al conjunt del Barri Vell. El tercer sensor està pendent d’instal•lar per un tema tècnic, però es preveu que s’ubiqui al barri al llarg del 2018.

El regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà de l’Ajuntament de Girona, Narcís Sastre, ha destacat que “els nou sensors permetran consultar en temps real l’estat de la qualitat acústica als carrers de Girona i saber quins punts són els més problemàtics i en quines hores ho són més”. “Els avenços tecnològics han de permetre fer una millor anàlisi i diagnosi de la ciutat i això ens ha de possibilitar a la llarga tenir un mapa acústic de la ciutat en temps real i no de manera estàtica com tenim ara”, ha afegit Sastre.

L’any 2014 es va iniciar l’execució del Programa de Vigilància Ambiental de l’Ajuntament amb sonòmetres. Una de les actuacions previstes dins d’aquest projecte era la implantació d’una xarxa de vigilància del soroll a la via pública. Per aquest motiu, aquell mateix any es van instal•lar els cinc sensors que hi havia al municipi fins ara i que es troben a la rambla de Xavier Cugat, a l’avinguda de Ramon Folch, al carrer de Figuerola, al carrer del Riu Güell (a la cruïlla amb el carrer de Santa Eugènia) i al passeig d’Olot (a la zona de l’accés de l’estació d’autobusos). Aquest 2017 s’ha ampliat aquesta xarxa amb tres sensors més –els que s’han instal•lat avui- i properament se n’instal·larà un altre.

L’origen principal del soroll a la ciutat de Girona és el trànsit. El punt on se sobrepassen més sovint els límits de sorolls establerts per normativa per aquest motiu és a l’avinguda de Ramon Folch. Per això, tal com ha explicat el regidor Narcís Sastre, “sabem que el trànsit és el principal emissor de sorolls de la ciutat i per aquest motiu estem compromesos en aplicar polítiques de mobilitat sostenible”.

El tipus de sensors acústics instal·lats a Girona s’ubiquen en fanals i mesuren amb solvència sorolls que sobrepassin els 40 dBA i que arribin fins a 90 dBA, amb una precisió de 2 dBA amunt o avall. A través del Visoracústic de la ciutat de Girona es poden consultar en temps real els nivells de soroll actualitats que es mesuren en els diferents punts de la ciutat amb sensor. 


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

El congrés enumera iniciatives per combatre el malbaratament alimentari en el seu últim dia d’activitat.

Notícia

La innovadora iniciativa per reutilitzar gots a Aarhus, l’impost afegit en comprar envasos d’un sol ús de Tübingen i l’estratègia de Tallin per reduir els residus en esdeveniments públics, protagonistes a la segona jornada del #wasteinprogress. 

Article
Inici de les proves pilot de l’Aplicació mòbil per a la detecció de zones tranquil·les urbanes

L'entitat Science For Change coordina el projecte pilot SoundCollect, en el que s’està desenvolupant una eina gratuïta de ciència ciutadana que permet el monitoratge de dades del so a les zones urbanes tranquil·les. 

Butlletí