Gavà ha acollit un taller internacional sobre estratègies urbanes contra el canvi climàtic

La iniciativa forma part d’un màster de la UAB que es porta a terme juntament amb el Museu d’Història de Barcelona
12/06/2019 - 08:00

Gavà ha acollit al llarg de tota la setmana passada un taller internacional sobre estratègies urbanes contra el canvi climàtic a les ciutats mediterrànies.

Es tracta d’una iniciativa que forma part d’un màster del Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que es porta a terme juntament amb el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA). El màster es duu a terme des de l’any 2000 de manera ininterrompuda i va ser creat arran la vigència del Conveni Europeu de Paisatge.

El màster, un programa internacional en estudis de paisatge i patrimoni, té l’objectiu de fornir de contingut noves agendes per a la planificació urbana i territorial. Aquests continguts es posarien en valor a partir de la transversalitat que les qüestions paisatgístiques i patrimonials representen en el moment actual.

Fidel Vázquez, director de serveis de l’Àmbit de Ciutat i Territori de l’Ajuntament de Gavà, ha explicat que per Gavà “el taller és una oportunitat per aprofitar aquesta connexió entre el món acadèmic i el del territori, i en aquest cas des de l’Ajuntament estem proposant unes reflexions sobre el nostre territori en temes que ens puguin ser interessants, fonamentalment vinculats als riscos del canvi climàtic en el nostre territori, sobretot a Gavà Mar”.

Els alumnes han treballat bàsicament sobre tres eixos. El primer té a veure amb els efectes del canvi climàtic amb qüestions com “l’impacte sobre el territori que tindrà l’augment de les temperatures, incendis cada vegada més freqüents i per tant suggeriments en relació a la gestió forestal, o aspectes lligats a la regressió de la platja i a inundacions”.

El segon eix planteja una anàlisi sobre infraestructures verdes, és a dir, la gestió de l’espai públic verd urbà. El tercer i darrer eix estudia temes de mobilitat sostenible que passen per “la reducció de l’impacte del vehicle privat i de combustió i per l’ús de la bicicleta”.

Vázquez ha assegurat que en la interacció entre administració pública i món acadèmic s’està produint un efecte molt interessant ja que “estan plantejant temes que ja estem treballant nosaltres com ara els relatius a l’economia circular, als quals ells s’aproximen des de l’experiència dels seus països, el que indica que portem una bona detecció i una bona feina en aquests assumptes atès que això ens indica que estem treballant qüestions presents en altres indrets del món”.

En el taller han pres part uns 20 alumnes de cinc universitats d’arreu del món a banda dels de la UAB: dues italianes, una portuguesa i una altra japonesa.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

A finals de maig, el sistema s’estendrà a totes les fraccions, excepte el vidre, amb l’objectiu d’augmentar els índexs de recollida selectiva

Notícia

Prop de 700 estudiants d’entre 6è de primària i 2n d’ESO de les escoles i instituts de Viladecans han sortit al carrer per mesurar el perímetre i l’alçària de gairebé 1.300 arbres urbans de la ciutat, amb l’objectiu de quantificar el carboni emmagatzemat en aquests.

Article

El Pacte de Viladecans pel Clima inicia el curs 2023-2024 amb una trobada de la Taula a la Casa de les Abelles

Butlletí