Fiscalia demana comptes a la Generalitat per les seves mesures selectives de l'aire

Font: EFE Verde
06/06/2011 - 00:00

La Fiscalia de Catalunya ha demanat explicacions al Departament de Territori i Sostenibilitat per la insuficiència de les seves mesures sobre contaminació, després de detectar que els controls atmosfèrics no són diaris i són menys freqüents a l'estiu.

Segons han informat fonts judicials, el fiscal de Medi Ambient, Antoni Pelegrín, ha sol.licitat a la Generalitat que justifiqui els motius d'aquestes mesures selectives, en el marc de les diligències preprocessals que ha obert sobre els nivells de contaminació atmosfèrica a Barcelona i seva àrea metropolitana.
En el marc d'aquesta investigació, el ministeri públic va demanar a la Direcció General de Qualitat Ambiental les seves dades sobre els nivells de qualitat de l'aire registrats el 2010, així com un informe sobre la mitjana anual-trimestral en el cas de 2011 - de contaminació atmosfèrica .

Dels informes remesos, Pelegrín dedueix que els mesuraments de contaminació atmosfèrica que efectua la Generalitat amb les seves mateixes estacions no són diàries i a més la freqüència dels controls disminueix en època estival, quan solen fer a la gent gran episodis de contaminació.

Al no ser diari el control de la qualitat de l'aire, considera el ministeri públic, és impossible determinar si els nivells de contaminació mitjans superen els límits que estableix la normativa europea i amb quina freqüència ho fan.

D'acord amb els últims balanços de la Generalitat, la contaminació provocada per diòxid de nitrogen està per sobre dels límits màxims marcats per la Unió Europea (UE), però no així els nivells mitjans de partícules en suspensió en l'aire (PM10), que són els més perillosos per a la salut.

En la seva investigació, el fiscal va reclamar a la Generalitat el nombre de dies en què es va superar el valor límit diari de les partícules contaminants fines.

Per contrastar les dades oficials de contaminació atmosfèrica, Antoni Pelegrín té previst instal·lar una estació de mesurament pròpia, tal com es va fer a Madrid, per al que està pendent d'una reunió amb el seu homòleg a la Fiscalia General de l'Estat, Antonio Vercher, segons les mateixes fonts.

Els paràmetres de contaminació atmosfèrica que el fiscal va requerir a la Generalitat són el diòxid de nitrogen i l'òxid de nitrogen, així com les partícules en suspensió de diàmetre inferior a deu micres i les de la diàmetre inferior a 2,5 micres, totes elles provocades fonamentalment pel trànsit rodat.

Pelegrín va exigir també a la Generalitat un balanç sobre el nivell de compliment de les 73 mesures que van ser aprovades en un decret de la Generalitat el juliol de 2007 i es van prorrogar el 2009, en no haver aconseguit els objectius de millora de la qualitat de l'aire que perseguien.

Relacionats

Opinió

Les ciutats són l’escenari del repte social, ambiental i econòmic que suposa la mobilitat sostenible. És el moment d’aplicar noves fórmules com l’ús compartit de vehicles, el foment de la bicicleta, els desplaçaments a peu o models urbanístics com les superilles; i també de promoure eixos verds i transports col·lectius electrificats.

Article
El documental "Something in the air" examina l’element més essencial per a la nostra supervivència, mostrant què hi ha a l’aire que respirem, els efectes que té sobre el nostre cos i com les noves tecnologies i un públic motivat canvien l’equació per millorar.

Butlletí