Esporles aconsegueix reciclar el 70% dels seus residus aplicant una pionera taxa per generació

Per treure la fracció de rebuig s'han de fer servir unes bosses que valen un euro
Redacció
30/04/2009 - 00:00

A principis d'any, el municipi d'Esporles (a l'illa de Mallorca) va començar a aplicar una experiència pionera en la gestió dels residus, establint una taxa de residus per generació. Des de gener, per treure la fracció de rebuig tothom ha de fer servir unes bosses de color vermell, les úniques que es recullen els dimecres, dia en que es recullen els residus no reciclables al municipi. Els demés dies, hi ha recollides de matèria orgànica, envasos, paper i vidre, amb el mateix sistema que ja es fa a molts pobles de Mallorca.

Les bosses, que es poden comprar als comerços del poble, valen un euro cadascuna, quantitat que es va sumant als 90 euros de taxa fixa que estableix el nou sistema. Segons el consistori, la implantació d'aquesta novedosa taxa, però, "ha suposat una baixada del rebut de fems de tots els habitatges, dels 140€ que es pagaren l'any passat als 90 € que es pagaran enguany" (vegeu la explicació del sistema en aquesta notícia).

Augmenta la recollida d'envasos i orgànica
Un cop passats tres mesos, l'ajuntament ja té les primeres dades sobre l'efecte de la novedosa taxa en aquest municipi de 4.600 habitants: la recollida selectiva ha augmentat un 22%, i arriba ja pràcticament al 70% del total de residus del municipi. Segons explica el consistori a través d'un comunicat, "l'augment de la recollida selectiva s'ha notat especialment en els envasos i l'orgànica, les fraccions que més es produeixen avui dia. Així, aquest primer trimestre, s'han recollit 25 tones més de matèria orgànica i 11 tones més d'envasos respecte al mateix període de l'any passat, un increment del 12% i 6 % respectivament".

Quant a la producció de fracció rebuig, durant aquest primer trimestre de 2009 s'han recollit 95 tones, mentre que el 2008 es van recollir 248. "Comptant que per la incineració de cada tona de rebuig qualsevol poble de Mallorca ha de pagar 140 euros a TIRME, no us podeu suposar quin estalvi en incineració representa la nova taxa per al municipi" recalca el regidor de medi ambient d'Esporles, Vicenç Vidal.

El nou sistema, a més, resulta millor per l'economia domèstica, ja que "les famílies no treuen una bossa cada setmana per la qual cosa també és una recompensa important per la moltíssima gent que està separant escrupolosament els residus a casa seva i contribuint a la sostenibilitat del municipi", afegeix Vidal.

--
Més informació sobre la nova taxa de residus a Esporles (PDF).

Notícia relacionada: Esporles implanta una pionera taxa de residus per generació

Relacionats

Article

Del 5 a l’11 de maig i en el marc de la celebració de la Setmana Internacional del Compost (International Compost Awareness Week – ICAW2024) diverses deixalleries del Bages o del Vallès Oriental oferiran compost gratuït provinent de les restes orgàniques.

Notícia

La presentació de la Declaració Futur sense Tòxics, impulsada per Rezero i amb més de setanta adhesions de professionals dels àmbits de la recerca i de la salut, obté una àmplia repercussió mediàtica.

Notícia

Prop de 60 persones participen en la darrera jornada del Compromís Barcelona Plàstic Zero, on es van compartir bones pràctiques i diferents organitzacions de la ciutat van poder teixir aliances entre elles. L'Ajuntament de Barcelona ofereix una reducció del preu públic de recollida de residus comercials en cas d'aplicar accions de reducció o eliminació dels plàstics d'un sol ús.

Butlletí