Els temporals d'hivern van malmetre deu arbres monumentals de Catalunya

Alguns exemplars van ser arrencats de soca-rel pel vent
Font: Gencat
01/04/2009 - 00:00

El Departament de Medi Ambient ha fet l'estimació dels danys que han produït els forts temporals de vent i neu en els més de 200 arbres catalogats com a monumentals a Catalunya. En total, han estat 10 els arbres que han resultat malmesos, principalment per trencament de branques, inestabilització dels exemplars i trencament o desarrelament de l'arbre sencer.

És el propi departament qui s'encarrega del manteniment habitual (podes, tractaments fitosanitaris, etc.) d'aquests arbres, si bé els fets meteorològics extraordinaris van provocar que en alguns casos fossin els mateixos ajuntaments i propietaris qui realitzaren els treballs més urgents, com ara la retirada de les restes dels exemplars.

Els fenòmens meteorològics i els seus efectes als arbres monumentals 
Vendaval de Tarragona (02/11/2008)
El 2 de novembre del 2008 a la matinada un vendaval amb característiques de tornado (diverses intensitats) va afectar especialment l'Alt Camp, la Conca de Barberà i en menor grau les comarques properes. Tot plegat, els remolins i regolfades van provocar nombrosos desperfectes als boscos de la zona i concretament a l'Alzina de Mas Borbó de l'Aleixar (Baix Camp).

Nevada de la Garrotxa i Ripollès (26/12/2008)
L'episodi de llevantada amb neu en cotes baixes del dia 26 de desembre, a les comarques de la Garrotxa i el Ripollès, va causar nombrosos danys en la vegetació forestal localitzada en les cotes per sobre dels 400 metres. Els gruixos acumulats van ser d'entre 20 i 50 centímetres i va tractar-se d'una neu densa i humida. Això va provocar que les capçades dels arbres haguessin de suportar durant hores una capa de neu molt adherida i pesant que va provocar el trencament de branques i troncs i el desarrelament d'alguns arbres en àmplies àrees d'aquestes comarques. La Roureda monumental del Parc Nou d'Olot  (Garrotxa) en va resultar molt afectada.

Vendaval Klaus (24/01/2009)
El dissabte 24 de gener de 2009 es van produir vents molt forts al sud de França i nord de la península Ibèrica. Aquesta tempesta o catàstrofe natural ha rebut el nom, a nivell europeu, de Klaus. A Catalunya es van donar vents molt forts arreu del territori durant més de 12 hores, aproximadament entre la matinada i últimes hores del vespre. La ventada va ser molt general i va afectar totes les comarques, tot i que amb intensitat desigual.

El Servei Meteorològic de Catalunya va enregistrar ratxes màximes de vent superiors als 100 km/h fins i tot en aquelles comarques en les que aquestes ratxes no són habituals, de manera que els desperfectes van ser nombrosos. Arreu del territori el vent va esqueixar branques, arbres sencers i en va arribar a arrencar molts. L'Àlber de la Descàrrega a Amposta ( Montsià) i el Cedre del Jardí dels Salesians a Vimbodí (Conca de Barberà) són arbres monumentals que van ser arrencats de soca-rel. Les restes ocasionades pel vendaval van provocar bastants danys i molèsties a urbanitzacions, camins i carreteres. Els arbres monumentals també van patir danys com ara el Lledoner de l'Estació a Rajadell (Bages) o el roure de Vilardell a Ribes de Freser (Ripollès).  En el cas del Lledoner, l'arbre va perdre mitja capçada que va caure sobre la carretera i façana properes. En el segon cas, el Roure va veure molt reduïdes les dimensions i les restes van tallar el camí proper.

Altres arbres i boscos monumentals afectats van ser la pineda del cal Ferrer del Coll (Piera, l'Anoia); la sequoia i la sequoia roja del Noguer (Viladrau, Osona); el perelloner del Cisterer (Prades, el Baix Camp) i el cedre Borni o cedre de casa Malla (Vinyols i els Arcs, el Baix Camp).

Els Arbres Monumentals
Els Arbres Monumentals són exemplars de mides excepcionals i mereixedors de mesures de protecció. El valor monumental, històric o científic que tenen determinats exemplars d'espècies arbòries fa que formin part del patrimoni cultural de Catalunya, i que sigui d'interès públic la seva conservació i protecció. El Decret 21/1987, de 9 de juny (DOGC857, 29-06-1987) permet al Departament de Medi Ambient i Habitatge declarar arbres monumentals.

Els arbres, amb el pas del temps i els agents atmosfèrics, sobretot el vent i els llamps, poden patir trencaments, caiguda de branques i fins i tot pot arribar a ser abatuts, amb el conseqüent perill per les persones i els seus bens. Naturalment, atacs previs de fongs o insectes poden haver debilitat l'estructura del tronc o la branca que amb el vent acaba per trencar-se.

Notícies relacionades publicades a 'Sostenible':
Medi Ambient ha retirat més de 700 arbres caiguts per la ventada
L'Observatori del Paisatge crea un web dedicat als arbres singulars i monumentals

Relacionats

Butlletí