Els Premis Medi Ambient 2018 guardonen el projecte Simbiosi Industrial del Polígon Bufalvent, amb el suport de l’Ajuntament de Manresa

20/06/2018 - 08:10

L’acte es va celebrar a Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat amb la presència del president Quim Torra. La delegació manresana estava encapçalada pel regidor de Qualitat Urbana, Mobilitat i Serveis de l’Ajuntament de Manresa, Jordi Serracanta, i el president de l’Associació d’Empresaris del Polígon Industrial de Bufalvent, Joan Llansó.

El projecte Simbiosi Industrial i la nova oficina Sinèrgies Bufalvent, la primera oficina de simbiosi industrial de Catalunya, van rebre de mans del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, un dels premis Medi Ambient 2018, que reconeix públicament la tasca de persones físiques i jurídiques en l’àmbit de la conservació de l’entorn i destinat a iniciatives de protecció i millora del medi ambient, que aquest any se centra en la temàtica de l’economia circular.

L’acte solemne dels Premis Medi Ambient 2018 es va celebrar al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat i amb la presència d’una delegació manresana composada  pel regidor de Qualitat Urbana, Mobilitat i Serveis de l’Ajuntament de Manresa, Jordi Serracanta i el president de l’Associació d’Empresaris del Polígon Industrial Bufalvent, Joan Llansó, així com per tècnics i tècniques que treballen en aquest projecte. L’esdeveniment també va comptar amb l’assistència del nou conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet.

Els Premis Medi Ambient

El Premis Medi Ambient 2018 que reconeix públicament la tasca de persones, entitats, organitzacions i institucions a favor del medi ambient, té tres modalitats: projectes de recerca, desenvolupament i innovació de caràcter ambiental, iniciatives de protecció i millora del medi ambient i trajectòries de protecció i millora del medi ambient.

El Premi en les modalitats de recerca i iniciatives se centra enguany en l’economia circular. El jurat ha distingit l’empresa Masias Maquinaria en la modalitat recerca, per una prova pilot per allargar la vida dels teixits. I en la modalitat d’iniciatives, el projecte de simbiosi industrial del Polígon Bufalvent i el projecte de l’Associació Espigoladors de lluita contra el malbaratament alimentari des d’una economia social, s’han repartit aquest premi.

En la modalitat de trajectòria el premi reconeix a persones o institucions dedicades a la protecció i millora del medi ambient. D’una banda, el Premi 2018 d’aquesta modalitat ha estat per a DEPANA, Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural, pels seus més de 40 anys treballant a favor de la natura i el medi ambient, com a primera entitat ecologista de Catalunya.

D’altra banda, el jurat ha acordat una menció honorífica a títol pòstum a Paco Muñoz Gutiérrez, geògraf i tècnic de l’Oficina de Medi Ambient de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) durant més de 20 anys.

Un projecte que arrenca el novembre del 2015

El novembre de 2015, l’Agència de Residus de Catalunya i l’Ajuntament de Manresa van presentar el primer projecte de simbiosi industrial que es desenvolupava a Catalunya i que ha estava impulsat també pel Consorci del Bages per a la gestió de residus i l’Associació d’Empresaris Bufalvent. Es tractava d’una prova pilot que permet les empreses comprar i vendre recursos sobrants, una estratègia d’economia circular per millorar l’eficiència en l’ús dels recursos i, per tant, reduir els costos i augmentar els beneficis, aprofitant les sinergies entre les empreses a través de l’intercanvi de materials, energia i aigua.

Al maig de 2017, l'Associació d'Empresaris de Bufalvent estrena l'oficina de Simbiosi Industrial.  Es tracta d'un servei que té per objectiu estimular la col·laboració entre empreses, tradicionalment sense relació entre elles, per tal de crear sinergies tot aprofitant els seus recursos sobrants.  A través de l'Oficina de Simbiosi Industrial Bufalvent s'ajuda les empreses a identificar aquestes sinergies i es facilitarà el desenvolupament tècnic creant noves oportunitats de negoci al voltant de l'economia circular. 


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article
Reconeixement a títol pòstum

Enguany el Congrés Acusticat va donar un segon premi #ACUSTICAT2024 a títol pòstum a Francesc Xavier Magrans, un dels referents de l'acústica al nostre país.

Article

Del 5 a l’11 de maig i en el marc de la celebració de la Setmana Internacional del Compost (International Compost Awareness Week – ICAW2024) diverses deixalleries del Bages o del Vallès Oriental oferiran compost gratuït provinent de les restes orgàniques.

Notícia

El premi ACUSTICAT2024 va recaure en el doctor Josep Martí Roca, catedràtic de La Salle-URL i un dels pioners de l’acústica al nostre país.

Butlletí