Els municipis debaten sobre bones pràctiques en la gestió de l’aigua en els parcs i jardins públics

Una de les principals conclusions és que la darrera sequera va accelerar actuacions ja previstes
22/06/2010 - 00:00

Aquest 21 de juny, s'ha celebrat el primer Seminari d'intercanvi d'experiències en la millora de la gestió de l'aigua als espais públics enjardinats, organitzat pel Grup de treball de Recursos Hídrics de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

Prop d'una quarantena d'assistents entre tècnics municipals, càrrecs electes i professionals de la jardineria, han exposat les bones pràctiques que s'estan portant a terme per una gestió sostenible de l'aigua als parcs i jardins públics dels municipis de la província de Barcelona i la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

A partir del punt d'inflexió que va suposar la darrera sequera, s'han valorat les tècniques que s'apliquen avui en dia en matèria d'estalvi i eficiència en l'ús de l'aigua en jardineria pública: canvis de vegetació i gespes per espècies més adaptades al clima, canvis en les pautes del reg (periodicitat i quantitats) i en la tipologia de reg en funció dels usos (reg per degoteig...), ús d'encoixinats, etc.; així com tècniques de disseny i ús de noves tecnologies: sistemes de telegestió i telecontrol, etc.; i l'ús de nous recursos hídrics alternatius pel reg: aigües freàtiques, aigües regenerades i aigües pluvials, i la creació de noves dobles xarxes.

Exemples de municipis com Callúson s'ha apostat per implicar als veïns del poble en el manteniment del verd urbà; passant per Tortosa, on es va decidir reduir la superfície de gespa i substituir-la per espècies arbustives adaptades al clima i, prioritàriament, autòctones; fins a l'exemple de Granollers, on s'ha implantat una doble xarxa d'aigües no potable telegestionada pel reg de zones verdes i la neteja de carrers.

A tall de conclusió, s'ha destacat que la sequera va servir per conscienciar a tots els agents implicats en la gestió i manteniment dels parcs i jardins públics (polítics, tècnics i jardiners, però també a la ciutadania en general), que moltes de les actuacions ja s'havien iniciat abans de la sequera però que aquesta va servir per accelerar moltes actuacions previstes, o que en situacions de crisi com llavors - i ara - cal aplicar molta imaginació.

Les conclusions completes i experiències de la jornada es recolliran en un Informe de conclusions que serà públic. D'altra banda, i recollint l'opinió dels assistents i els objectius del Grup de treball de recursos hídrics de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, la temàtica tindrà continuïtat en properes activitats de la Xarxa.

Etiquetes: 
AdjuntMida
Image icon Autor: Enric Coll 42.54 KB
Image icon Autor: Enric Coll 30.01 KB

Relacionats

Notícia

“Operació Aigua” vol conscienciar la ciutadania sobre la situació actual d'estrès hídric i la disponibilitat d’aigua en el futur, sobre els usos i abusos que en fem com a societat, així com sobre l’impacte que aquestes accions tenen en el medi natural. La mostra va dirigida a tots els públics.

Article

L’estudi s’ha fet a través d’una metodologia pròpia desenvolupada per Aigües de Barcelona i Cetaqua.

Notícia

Les dutxes i els rentapeus de les platges de Salou només funcionaran al 50%.

Butlletí