Els escolars catalans proposaran a Copenhaguen accions contra el canvi climàtic

Quatre col·legis viatjaran a Dinamarca per lliurar les seves propostes als governs
Font: DMAH
10/11/2009

Els instituts Baix Empordà de Palafrugell i Marianao de Sant Boi de Llobregat i les escoles Montessori de Rubí i Joan Pelegrí de Barcelona seran les que a finals de novembre o principis de desembre viatjaran a Copenhaguen per lliurar al Govern danès un recull de propostes i compromisos d'escolars catalans en la lluita contra el canvi climàtic. El viatge el realitzarà una representació (un professor i dos alumnes per centre) dels quatre centres que han sortit escollits d'entre els 25 que s'han presentat a aquesta activitat organitzada pel departament de Medi Ambient i Habitatge, en col·laboració amb l'ambaixada de Dinamarca, en el marc de la reunió de líders mundials la setmana del 2 al 6 de novembre a Barcelona.

Medi Ambient va convidar els centres que formen part de la Xarxa d'escoles per a la sostenibilitat de Catalunya (XESC) i que haguessin debatut sobre el canvi climàtic a fer arribar un conjunt de propostes per fer-hi front. Aquestes propostes havien d'incloure els compromisos que havia assumit el centre per a la mitigació del canvi climàtic i els plantejaments que volguessin fer arribar als governs que es reuniran a Copenhaguen del 8 al 17 de desembre durant la Cimera sobre el canvi climàtic (COP-15).

Fruit d'aquest treball s'han recollit els resultats de 25 escoles catalanes. Amb totes les aportacions, s'elaborarà ara un document únic que reculli totes les propostes i compromisos de les escoles de la XESC. Així, la representació dels quatre centres escollits podrà lliurar-lo al Govern de Dinamarca, amfitrió de la cimera. A més, s'aprofitarà aquest viatge per organitzar un intercanvi d'experiències amb escoles daneses.

Les 25 escoles que van presentar les seves propostes de lluita contra el canvi climàtic són: CEIP Lluçanès (Prats de Lluçanès), CEIP Montessori (Rubí), CEIP Montserrat (Sarrià de Ter), CEIP Sant Felip Neri (Barcelona), Escola MD del Carme (El Prat de Llobregat), Escola Pia Igualada (Igualada), Escola Joan Pelegrí (Barcelona), Escola La Merced (Barcelona), Escola Pia Sant Antoni (Barcelona), Escola Virolai (Barcelona), IES Baix Empordà (Palafrugell), IES Intermunicipal del Penedès (Sant Sadurní d'Anoia), IES Marianao (Sant Boi de Llobregat), IES Miquel Crusafont (Sabadell), IES FX Lluch i Rafecas (Vilanova i la Geltrú), CEIP La Nostra Llar (Sabadell), ZER Riu Ondara (Tornabous i Barbens), CEIP Emili Carles Tolrà (Castellar del Vallès), CEIP Guilleries (Sant Hilari Sacalm), CEIP Joanot Alisanda (Sabadell), Escola d'EE Sta. Maria de l'Alba (Tàrrega), Escola Volerany (Vilanova i la Geltrú), IES Llança (Llançà), IES Santa Eugènia (Girona), CEIP Sant Jordi (Vilanova i la Geltrú). 

Escoles sostenibles
La XESC agrupa algunes de les xarxes locals que treballen en l'educació per a la sostenibilitat i el Programa d'Escoles Verdes. Actualment, en formen part uns 800 centres educatius catalans. L'objectiu de la XESC és el de ser un instrument per avançar i innovar en educació per a la sostenibilitat, tot reforçant el seguiment i l'assessorament als centres des del seu territori i ampliant el marc de relació i intercanvi entre xarxes.

Relacionats

Acte
04/06/2020 - 18:00
Activitat Virtual
Entrevista

 

Yunus Arikan és cap de polítiques globals d’ICLEI-local governments for sustainability. Aquesta entitat, amb més de 1.500 membres ha estat veu dels governs locals i regionals a la COP25. Arikan, ens recorda a l'entrevista que vivim a un món urbà i que no s'aconseguirà res sense adonar-se'n de la potència dels actors urbans, i destaca que per fi estem entenent que el finançament per l'acció climàtica ha d'arribar a les ciutats.  Ha volgut també enviar un missatge clar des del món local, l'esperança que els nous plans nacionals de mitigació siguin més ambiciosos i tinguin en compte als governs locals.

Notícia
Laura Zúñiga Càceres assisteix a la Cimera Social del Clima

Berta Càceres va ser assassinada al 2016 pel seu compromís  amb la defensa del territori de la comunitat lenca, a Hondures.  I s’ha convertit en un símbol dels més de 1.500 activistes ambientals que han sigut assassinats en els últims 15 anys.  La seva filla, Laura Zúñiga Càceres, va assistir a la Cimera Social pel Clima, el passat 11 de diciembre 2019 per explicar quina és la realitat del que està passant a Hondures i l’assassinat de la seva mare com un femicidi polític i territorial.

Butlletí