Els escolars catalans proposaran a Copenhaguen accions contra el canvi climàtic

Quatre col·legis viatjaran a Dinamarca per lliurar les seves propostes als governs
Font: DMAH
10/11/2009 - 00:00

Els instituts Baix Empordà de Palafrugell i Marianao de Sant Boi de Llobregat i les escoles Montessori de Rubí i Joan Pelegrí de Barcelona seran les que a finals de novembre o principis de desembre viatjaran a Copenhaguen per lliurar al Govern danès un recull de propostes i compromisos d'escolars catalans en la lluita contra el canvi climàtic. El viatge el realitzarà una representació (un professor i dos alumnes per centre) dels quatre centres que han sortit escollits d'entre els 25 que s'han presentat a aquesta activitat organitzada pel departament de Medi Ambient i Habitatge, en col·laboració amb l'ambaixada de Dinamarca, en el marc de la reunió de líders mundials la setmana del 2 al 6 de novembre a Barcelona.

Medi Ambient va convidar els centres que formen part de la Xarxa d'escoles per a la sostenibilitat de Catalunya (XESC) i que haguessin debatut sobre el canvi climàtic a fer arribar un conjunt de propostes per fer-hi front. Aquestes propostes havien d'incloure els compromisos que havia assumit el centre per a la mitigació del canvi climàtic i els plantejaments que volguessin fer arribar als governs que es reuniran a Copenhaguen del 8 al 17 de desembre durant la Cimera sobre el canvi climàtic (COP-15).

Fruit d'aquest treball s'han recollit els resultats de 25 escoles catalanes. Amb totes les aportacions, s'elaborarà ara un document únic que reculli totes les propostes i compromisos de les escoles de la XESC. Així, la representació dels quatre centres escollits podrà lliurar-lo al Govern de Dinamarca, amfitrió de la cimera. A més, s'aprofitarà aquest viatge per organitzar un intercanvi d'experiències amb escoles daneses.

Les 25 escoles que van presentar les seves propostes de lluita contra el canvi climàtic són: CEIP Lluçanès (Prats de Lluçanès), CEIP Montessori (Rubí), CEIP Montserrat (Sarrià de Ter), CEIP Sant Felip Neri (Barcelona), Escola MD del Carme (El Prat de Llobregat), Escola Pia Igualada (Igualada), Escola Joan Pelegrí (Barcelona), Escola La Merced (Barcelona), Escola Pia Sant Antoni (Barcelona), Escola Virolai (Barcelona), IES Baix Empordà (Palafrugell), IES Intermunicipal del Penedès (Sant Sadurní d'Anoia), IES Marianao (Sant Boi de Llobregat), IES Miquel Crusafont (Sabadell), IES FX Lluch i Rafecas (Vilanova i la Geltrú), CEIP La Nostra Llar (Sabadell), ZER Riu Ondara (Tornabous i Barbens), CEIP Emili Carles Tolrà (Castellar del Vallès), CEIP Guilleries (Sant Hilari Sacalm), CEIP Joanot Alisanda (Sabadell), Escola d'EE Sta. Maria de l'Alba (Tàrrega), Escola Volerany (Vilanova i la Geltrú), IES Llança (Llançà), IES Santa Eugènia (Girona), CEIP Sant Jordi (Vilanova i la Geltrú). 

Escoles sostenibles
La XESC agrupa algunes de les xarxes locals que treballen en l'educació per a la sostenibilitat i el Programa d'Escoles Verdes. Actualment, en formen part uns 800 centres educatius catalans. L'objectiu de la XESC és el de ser un instrument per avançar i innovar en educació per a la sostenibilitat, tot reforçant el seguiment i l'assessorament als centres des del seu territori i ampliant el marc de relació i intercanvi entre xarxes.