Els cinc principals riscos globals estan relacionats amb el canvi climàtic

Font: WEF

26/01/2020 - 08:00

Per primera vegada en la història de l'informe de risc de Davos, que es presenta cada any a la trobada del Fòrum Econòmic Mundial, els cinc riscos dominants a llarg termini estan relacionats amb el canvi climàtic.

El Fòrum Econòmic Mundial ha publicat el nou Informe de Riscos Globals 2020 (World Risks Report 2020). Es tracta de la 15a edició d'un document que analitza els principals riscos a nivell internacional amb caràcter anual i els classifica en funció de el nivell d'impacte i el seu grau d'incertesa.

L'anàlisi dels riscos està basat en l'aportació d'una xarxa d'experts de prestigi a nivell internacional que col·laboren amb el Fòrum Econòmic Mundial, organització internacional de cooperació publicoprivada que va ser establerta en 1971 amb la seva seu principal a Ginebra.

 

El mapa de Riscos Globals 2020

El World Risks Report 2020 dissenya un context global on destaquen l ' "alentiment sincronitzat" de l'economia global, el canvi climàtic (els passats cinc anys han estat els més càlids des que es registra la temperatura), l'augment dels ciberatacs i les preocupacions sobre les estructures socioeconòmiques que amplifiquen la desigualtat.

Aquests factors produeixen un paisatge geopolític d'incertesa, on els factors econòmics, demogràfics i tecnològics modelen un nou equilibri de poder. En aquest entorn, els riscos globals de major nivell d'impacte i probabilitat són de caràcter mediambiental. Per tercer any consecutiu, els episodis de meteorologia extrema, els efectes de l'canvi climàtic i els desastres naturals són els factors que ocupen els tres primers llocs en el mapa de riscos.

En l'anàlisi s'analitza un total de trenta riscos globals entre els quals es troben, a més dels esmentats anteriorment, factors de caràcter tecnològic, com són els ciberatacs o el robatori de dades; econòmics, com ara l'atur o una crisi fiscal; riscos socials com ara la migració involuntària; i riscos de caràcter geopolític. Els conflictes armats o els atacs terroristes entren dins d'aquesta última dimensió.

Els cinc principals riscos globals són: clima extrem que causi danys a la propietat i les persones; falta de preparació dels governs per mitigar i adaptar-se a aquests canvis; danys a l'entorn causats per humans; col·lapse d'ecosistemes i pèrdua de biodiversitat i més catàstrofes naturals, com terratrèmols o inundacions.

Un 78,5% dels enquestats creu que, el 2020, augmentarà el risc de confrontacions econòmiques; un 78,4% opina que s'incrementarà la polarització política als països; un 77,1% preveu onades de calor extremes; un 76,2% veu probable la destrucció d'ecosistemes i recursos naturals, mentre que el 76,1% prediu ciberatacs a infraestructures.

"L'informe d'aquest any destaca les principals connexions en el panorama de riscos. Les creixents confrontacions, tant entre països com internes, així com un major sentit d'urgència i emergència al voltant d'alguns problemes globals crítics ", va assenyalar John Drzik, president de Marsh & McLennan Insights.

"Les greus amenaces al nostre clima representen la suma dels principals riscos a llarg termini de l'Informe de Riscos Globals, mentre que les 'confrontacions econòmiques' i la 'polarització política interna' són reconeguts com a riscos importants a curt termini en 2020. El reporti adverteix que la turbulència geopolítica i el retrocés de l'multilateralisme amenacen la capacitat de tots per fer front als riscos globals compartits i fonamentals ", va assenyalar el Fòrum Econòmic.

I va advertir: "Si no s'atén de manera urgent la reparació de les divisions socials i s'impulsa un creixement econòmic sostenible, els líders seran incapaços d'abordar amenaces de manera sistemàtica, com les crisis climàtiques o de biodiversitat".


L'informe preveu més catàstrofes naturals per als propers anys

"El panorama polític està polaritzat, el nivell de la mar està pujant i els incendis forestals pel canvi climàtic estan cremant. Aquest és l'any en què els líders mundials han de treballar amb tots els sectors de la societat per restaurar i revitalitzar els nostres sistemes de cooperació, no només per obtenir beneficis a curt termini, sinó per fer front als nostres riscos de fons ", ha indicat Borge Brende , president de l'Fòrum Econòmic Mundial.

L'informe sosté que per fer front a aquests desafiaments que s'acosten "és necessari un enfocament sistèmic". L'informe d'aquest any, el nombre 15, se centra explícitament en l'impacte de la creixent desigualtat, la bretxa tecnològica i els sistemes de salut sota pressió.

Així mateix, destaca que les generacions més joves són les que veuen més alarmant la situació de la planeta. Els nascuts després de 1980 van qualificar els riscos ambientals més alt que altres enquestats, a curt i llarg termini. Gairebé el 90% d'aquests enquestats creuen que les "onades de calor extrema", la "destrucció dels ecosistemes" i la "salut impactada per la contaminació" s'agreujaran en 2020; en comparació amb el 77%, 76% i 67% respectivament per a altres generacions.

El reporti va identificar que els joves són els que tenen més consciència sobre els riscos i perills de l'canvi climàtic 

Peter Giger, Director de Riscos de Zurich Insurance Group, va fer especial èmfasi en la necessitat d'adaptar-se com més aviat millor a aquests nous canvis per evitar els més greus i irreversibles impactes de l'canvi climàtic: "Els ecosistemes biològicament diversos capturen grans quantitats de carboni i proporcionen beneficis econòmics massius que s'estimen en 33 bilions de dòlars a l'any, l'equivalent a l'PBI dels EUA i la Xina junts. És fonamental que les companyies i els responsables de formular polítiques s'afanyin a fer la transició cap a una economia amb baixes emissions de carboni i models de negoci més sostenibles. Ja estem veient companyies destruïdes per no alinear les seves estratègies als canvis en les polítiques i les preferències dels clients. Els riscos de la transició són reals i tots han d'exercir la seva funció per mitigar-los. No és només un imperatiu econòmic, és simplement el correcte ".

Segons xifres de l'informe, l'activitat humana ja ha causat la pèrdua de l'83% de tots els mamífers silvestres i la meitat de les plantes, vitals per als nostres sistemes alimentaris i de salut.

L'Informe sol·licita a les empreses internacionals a adaptar-se als nous desafiaments que enfronta el món.

Mapa de Riscos Globals 2020
Font: World Risks Report 2020. Fòrum Econòmic Mundial

 
L'informe, a més del mapa de riscos globals i altres gràfics relacionats, ofereix una anàlisi contextual en profunditat sobre determinades àrees que es consideren d'alt interès. Un exemple és el capítol dedicat a les conseqüències de la fragmentació digital, on es descriuen els reptes derivats d'una alta dependència de la tecnologia, amb més de el 50% de la població mundial connectada on line, i on dos terços de la humanitat és propietària d'un telèfon mòbil.

L'informe World Risks Report està disponible per a baixar a l'enllaç.

 

Fòrum Davos 2020

El Fòrum Econòmic Mundial és més conegut com "Fòrum Davos" en referència a la trobada anual que se celebra a la localitat alpina amb participació de diversos líders a nivell mundial, caps d'Estat i de Govern, organitzacions internacionals, responsables de companyies i intel·lectuals a el més alt nivell. Enguany la trobada es realitzarà entre els dies 21 i 24 de gener. El seu tema central és "Actors per a un món cohesiu i sostenible".

Amb la sostenibilitat com a vèrtex, en aquesta trobada internacional es donaran prioritat a set temes directament relacionats amb la protecció mediambiental: com salvar el planeta, la societat i el futur de la feina, una tecnologia per al bé de tots, economies més justes, millors negocis , futurs saludables i més enllà de la geopolítica.


 

 

Categories: 

Relacionats

Article

Publicats els resultats de la sisena edició d’aquesta campanya de conscienciació i bones pràctiques per a l’estalvi d’energia i aigua i la reducció d’emissions de l’Ajuntament de Barcelona.

Notícia

Prop de 700 estudiants d’entre 6è de primària i 2n d’ESO de les escoles i instituts de Viladecans han sortit al carrer per mesurar el perímetre i l’alçària de gairebé 1.300 arbres urbans de la ciutat, amb l’objectiu de quantificar el carboni emmagatzemat en aquests.

Article

Deu escoles de Vilanova i la Geltrú disposen d'estacions meteorològiques per mesurar i prendre consciència del canvi climàtic. S'han lliurat en el marc de l'escola de formació sobre adaptació climàtica del projecte SCORE.

Butlletí