El servei de la neteja viària de Vilanova i la Geltrú ha començat a funcionar amb gestió directa municipal

09/06/2022 - 11:55

L'1 de juny ha començat el servei de neteja viària amb la plantilla de treballadors internalitzada a la Companyia d'Aigües de Vilanova, completant el procés inicat fa gairebé un any. D'aquesta manera, es fa efectiva la gestió directa municipal del servei, aprovada al Ple municipal el juliol de l'any passat. La plantilla de 57 treballadors subrogats s'ampliarà amb personal eventual en puntes de feina com els mesos d'estiu.

Aquest 1 de juny ja s'han pogut veure als carrers de Vilanova i la Geltrú els professionals de la neteja amb la nova identificació del servei municipal. Tot i així, aquesta primera jornada el servei no s'ha implementat al 100% a causa d'una convocatòria de vaga per part del comitè d'empresa de Valoriza, per desacords amb la internalització. La regidora d'Espai públic, Marta Jofra, recorda que “s'ha internalitzat la totalitat de les 57 persones que es va aprovar el juliol de l'any passat” i remarca que els treballadors subrogats no perden cap dret ni condició laboral dels que tenien assolits amb Valoriza”, l'anterior empresa gestora del servei. Segons Jofra, el conflicte rau en què “Valoriza ha realitzat 18 contractes nous, entre fixos i interins, a partir de la signatura de l'acord, l'estiu passat, i bona part d'aquestes persones han quedat fora del procés d'internalització”.

La regidora ha explica que tant el govern municipal com la Companyia d'Aigües han estat mantenint un diàleg permanent amb els treballadors i que se'ls va plantejar una proposta de màxims” per subrogar 65 persones, “però van ser els mateixos treballadors qui van refusar aquest acord”. Alhora afirma que “els treballadors internalitzats no perden cap dret, ni econòmic, ni millores socials, vacances o jornada laboral”, tal i com s'explicita a l'acord de subrogació. A més, afegeix que “no només es garantiran els drets, sinó que la intenció del govern municipal és millorar les condicions en els propers mesos”. En aquest sentit, l'Ajuntament ja s'ha ofert a començar a parlar-ne amb els nous treballadors municipals.

La plantilla del servei de neteja viària s'ampliarà en aquelles puntes de feina, com són els mesos d'estiu, que requereixin incrementar els treballs. La manera de fer-ho serà a través d'una borsa de treball d'operaris i conductors a la que podran aspirar-hi tant aquestes persones que han quedat fora de la subrogació com altres candidats de la ciutat que s'hi presentin, de manera que el procediment garanteixi criteris d'igualtat d'accés i transparència. En aquest sentit, s'estan fent entrevistes a les persones inscrites i a partir de la setmana vinent podrien formalitzar-se els nous contractes puntuals de reforç o de substitució per vacances.

Marta Jofra explica que, a banda de garantir els drets dels treballadors subrogats, la implementació del nou servei “comportarà un canvi important en la qualitat de la neteja de la ciutat, que és una necessitat molt reclamada, i que amb més mecanització i més vehicles es notarà la millora al carrer”.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Article
Nova campanya de la Mancomunitat Penedés Garraf

Els comerços adherits a la campanya fomentaran l’ús d’envasos reutilitzables i en alguns establiments, també s’implantarà la venda a granel amb l’objectiu de reduir els plàstics d’un sol ús i canviar els hàbits de consum per a generar menys residus.

Article

Els jardins de Can Pahissa de Vilanova i la Geltrí es converteixen en un espai de refugi climàtic d'accés públic. L'espai obre cada matí, de dilluns a divendres, i anirà incorporant elements per millorar el confort.​

Article

L'Escola Municipal d'Art i Disseny (EMAID) i el Centre Cívic de Sant Joan de Vilanova i la Geltrú disposen des de fa poques setmanes d'energia generada per plaques solars fotovoltaiques. L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú mitjançant l'Agència Local de l'Energia i el suport de la Diputació de Barcelona, ha incorporat a l'EMAID una instal·lació fotovoltaica per autoconsum de 10 kW de potència i a la coberta del centre cívic una de 5 kW.

Butlletí