El projecte europeu Euronet50/50 max s'inicia a Mataró en la Setmana de l'Energia

Font: Ajuntament de Mataró i Diputació de Barcelona
27/06/2014

El projecte europeu d'estalvi energètic Euronet 50/50 max s'ha posat en marxa a la ciutat de Mataró en el marc de la Setmana de l'Energia Sostenible. El projecte es va presentar el passat dimecres 25 de juny a la Casa Capell.

La regidora d'Urbanisme, Habitatge i Medi Ambient i Sostenibilitat, Montserrat Rodríguez; la regidora de Via Pública, Obres, Serveis i Manteniment, Núria Calpe; el regidor d'Ensenyament i Esports, Pere Galbany; i el regidor d'Administració i Atenció Ciutadana, Ramon Reixach, van presentar el projecte europeu Euronet 50/50 max i varen signar els acords entre l'Ajuntament, la Piscina municipal i l'Institut Miquel Biada per dur a terme la iniciativa. En els propers tres anys aquests equipaments aplicaran mesures per reduir el seu consum energètic. El 50% de l'estalvi energètic aconseguit es reinvertirà en les mateixes instal·lacions.

Euromax 50/50, una xarxa europea per l'estalvi i l'eficiència energètica
La Diputació de Barcelona, a través de l'Àmbit de Medi Ambient, lidera aquest projecte on hi participen vuit altres socis europeus, de països com Alemanya, Itàlia, Finlàndia, Polònia o Portugal. L'objectiu és crear una xarxa de 50 escoles de 9 països -13 d'elles de la província de Barcelona- on s'apliqui el concepte 50/50, basat en incloure incentius econòmics a l'estalvi energètic, i és d'aplicació en aquells equipaments on els usuaris no són els qui directament paguen les factures, com és el cas dels centres educatius, on és l'ajuntament qui se'n fa càrrec.

La base del 50/50 és que el 50% de l'estalvi econòmic aconseguit fruit de les mesures d'eficiència energètica empreses pels alumnes sigui retornat a les escoles en forma de transferència econòmica. L'altre 50% seria un estalvi net de les factures de l'ens que les paga. El resultat és que tothom hi guanya, l'escola en majors possibilitats d'actuació, l'Administració en forma de menors despeses en energia i la societat en conjunt degut a la disminució dels impactes ambientals derivats de l'estalvi assolit.

El marc: La Setmana Europea de l'Energia

L'Ajuntament de Mataró s'ha adherit un any més a la Setmana Europea de l'Energia Sostenible (EUSEW 2014), que enguany s'ha celebrat del 23 al 28 de juny de 2013 sota el lema "Estalvia energia, estalvia diners". Es tracta d'una iniciativa de la Comissió Europea que, amb la col·laboració de diferents empreses i entitats, té per objectiu promoure l'eficiència energètica i les energies renovables.

A Catalunya, la campanya, que se celebra des de l'any 2006, té com a objectiu posar a l'abast del ciutadà totes les eines i coneixements necessaris perquè pugui participar de l'estalvi energètic a través del canvi d'hàbits de consum. Com a ciutat signant del Pacte d'Alcaldes per una Energia Sostenible Local, Mataró es va comprometre també a organitzar actes de sensibilització sobre energia.

En aquest marc, la Casa Capell de Mataró ha desenvolupat tot un seguit d'activitats organitzades en col·laboració amb la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

Municipis: 

Relacionats

Acte
07/03/2020 - 10:00
Parc Central, Mataró
Notícia

 

La mostra s'ha instal·lat a la plaça de Santa Anna i ha constat de tres activitats: un iglú transparent on s'ha pogut fer un escape room fins diumenge 1 de març, un joc de cubs amb informació sobre el canvi climàtic que es podrà visitar a la Biblioteca Pompeu Fabra fins el 14 de març, i una visita guiada el dissabte 29 per diferents llocs de Mataró on l’Ajuntament fa actuacions de mitigació/adaptació a la nova realitat climàtica.

Acte
28/02/2020
Plaça Santa Anna, Mataró

Butlletí