El president de l'IPCC, Rajendra Pachauri, alerta sobre els riscos dels biocombustibles

El Premi Nobel de la Pau va demanar al Parlament Europeu més inversions en investigació i desenvolupament de noves formes d'aconseguir combustible
SOSTENIBLE
31/03/2008 - 00:00

El món ha d'anar amb compte amb la producció indiscriminada de biocombustibles per tal d'evitar efectes ambientals adversos i un encariment dels aliments, ha advertit el guanyador de l'últim Premi Nobel de la Pau i president de l'IPCC Rajendra Pachauri.

En un discurs davant el Parlament Europeu, Pachauri es va preguntar si la política dels Estats Units de convertir blat de moro en etanol aconseguiria realment reduir l'emissió de gasos amb efecte hivernacle. Hi ha científics que asseguren que la producció d'alguns tipus de biocombustibles generen tant o més diòxid de carboni com els combustibles fòssils que volen substituir. D'altra banda, alguns ecologistes -i també polítics- asseguren que la transformació de cultius alimentaris en biocombustibles com alternativa als combustibles fòssils estan fent pujar el preu dels aliments bàsics, alhora que provoquen la tala indiscriminada d'arbres a l'Àsia sud-oriental i al Brasil.

"Hem de tenir molta cura amb què els biocombustibles no acabin posant en perill la seguretat alimentària", va assegurar Pachauri, afirmant que la producció d'etanol als EUA ja ha fet pujar clarament el preu del blat de moro. Durant el seu discurs, Pachauri va demanar més inversions en investigació i desenvolupament de noves formes de producció de biocombustibles, com ara la transformació dels residus agrícoles.

Els líders de la Unió Europea es van comprometre l'any passat a fer augmentar l'ús dels biocombustibles en el transport fins a arribar al 10% del total de combustible utilitzat al 2020, però el risc d'augment dels preus dels aliments podria arribar a fer replantejar aquest objectiu. Tot i que Pachauri va declinar comentar aquest punt, el president de l'IPCC va elogiar els esforços que està fent la Unió Europea en la lluita contra el canvi climàtic.

Relacionats

Notícia

Sant Vicenç de Montalt fa un pas endavant substituint el combustible per climatitzar dos edificis municipals amb una sola caldera de biomassa i una xarxa per distribuir l’energia produïda.

Butlletí