El Parlament posa punt i final als toros

No hi haurà més corrides a Catalunya a partir de gener de 2012. L'abolició s'ha aprovat per 68 vots a favor, 55 en contra i 9 abstencions
28/07/2010

Catalunya no celebrarà més corrides de toros, a partir del mes de gener de 2012. El Parlament ha aprovat finalment, per 68 vots a favor, 55 en contra i 9 abstencions la modificació de la llei de protecció dels animals que suposa l'abolició dels espectacles taurins amb tortura i mort de l'animal.  El resultat de la votació ha estat, com es preveia, molt ajustat, i han estat els diputats de CiU i de PSC que han votat a favor de la modificació legal, els que han decantat la balança. Els dos grups majoritaris havien donat llibertat de vot als seus parlamentaris.

"L'art dóna vida, no la treu", ha argumentat aquest dimecres Annà Mulà, la portaveu de la plataforma antitaurina Prou que va presentar al Parlament la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) avalada per 180.000 ciutadans amb l'objectiu de prohibir les corrides a Catalunya. Mulà ha encetat la sessió plenària que votarà, en un parell d'hores, si es deixen d'organitzar espectacles taurins a les places catalanes.
La representant de la plataforma antitaurina ha continuat la defensa de la iniciativa i ha apel·lat al "sentit comú i la modernitat" perquè l'ILP passi aquest dimecres el darrer tràmit parlamentari. "Els actes infringits sobre un toro a la plaça serien avui dia considerats delicte si en comptes d'un toro fos un gos o un gat", ha conclòs el seu torn.

INTERVENCIONS DELS GRUPS:
Rivera (Ciutadans): "No és un debat animalista"

En defensa de les esmenes reservades, el portaveu del grup mixt, Albert Rivera, ha encapçalat el torn opositor. "És legitim que no agradin els toros, però els legisladors haurien de saber que avui no parlem de gustos ni d'aficions sinó de maneres de governar", ha argumentat Rivera, qui ha avançat durant el seu discurs que votaria en contra de l'abolició "perquè el president de la Generalitat pugui continuar anant als toros", i ha mostrat a l'hemicicle una foto d'un diari on apareixia José Montilla presenciant una corrida.

Rull (CiU): "No s'han de prohibir totes les coses però sí les més denigrants"
El diputat Josep Rull, del grup CiU, que també ha donat llibertat de vot als seus, ha contraargumentat les veus provinents del món taurí que s'escuden en l'aval artístic de Picasso o Hemingway per defensar les corrides. "Lope de Vega, Quevedo, Jovellanos, Unamuno o Gala, cap d'ells català, tots van expressar la seva animadversió cap a les curses de braus", ha explicat Rull, per a qui el debat d'aquest dimecres no és identitari ni territorial. "Hi ha diputats que entenem que hi ha valors i costums que no poden quedar petrificats, que el món canvia, i que s'ha de contextualitzar en un segle XXI que fa incompatible fer de la mort d'un animal un espectacle públic. No s'han de prohibir totes les coses però sí les més denigrants o gratuïtes", ha conclòs la seva intervenció el diputat convergent.

Podeu llegir la resta d'intervencions a l'article de La Malla
Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí