El Parc Natural de Cap de Creus, escollit a Europa per aplicar estratègies d'adaptació al canvi climàtic

03/02/2020 - 08:00

És una de les set àrees marines protegides de la Mediterrània que participa al projecte europeu INTERREG MPA Engage, que fins al juny de 2022 treballarà per aplicar plans d’acció  d’adaptació al canvi climàtic.

El Parc Natural de Cap de Creus és una de les set àrees marines escollides a Europa per a aplicar estratègies d’adaptació al canvi climàtic en el marc del projecte europeu INTERREG MPA Engage.

Es tracta d’un projecte liderat per l’Institut de Ciències del Mar (CSIC), amb l’objectiu de  desenvolupar plans d’acció a  la Mediterrània, que permetin  millorar l’adaptació als impactes del canvi climàtic i reforçar les àrees marines protegides com a eina clau per tal de prevenir la pèrdua de biodiversitat i mantenir el bon estat dels ecosistemes.

Els dies 14 i 15 de gener, representants dels països socis del projecte s’han reunit  a Barcelona per a donar el tret de sortida al projecte, que s’allargarà fins al juny de 2022, amb un pressupost de  3,05 milions d’euros, dels quals el 85% són aportats pel fons FEDER InterregMed.

El projecte pretén la implicació de la comunitat científica i dels actors locals de sectors com la pesca tradicional i el turisme (activitats de busseig recreatives). Treballarà aprofitant eines de ciència ciutadana, per tal d’implementar l’ús i el monitoreig d’indicadors de biodiversitat i canvi climàtic, aplicant les metodologies proposades i testades en d’altres àrees marines protegides.

Aquesta implicació contribuirà al coneixement del medi marí i dels impactes del canvi climàtic sobre la biodiversitat marina, amb l’objectiu d’implementar estratègies resilients de reducció de la vulnerabilitat i l’edició de materials de difusió i sensibilització. A més del parc natural, també es faran mesures de monitoreig, ciència ciutadana  i el Pla d’adaptació al canvi climàtic a l’espai Natura 2000 Litoral del Baix Empordà.

A més del Departament de Territori i Sostenibilitat, són socis del projecte: el govern de la Regió de Ligúria (Itàlia), Stazione Zoologica Anton Dohrn (Itàlia), Polytechnic University of Marche i Future Oceans Lab (Universitat de Vigo), els organismes de gestió de 7 àrees marines protegides (Catalunya, França, Itàlia, Croàcia, Albània i Grècia), MIO-ECSDE (Grècia), Diving Alert Network (Malta). També compta amb la participació de trenta socis associats.


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Acte
01/02/2022 - 00:00
Centre d'Estudis del Mar. Passeig Marítim, 72. Sitges
Notícia

El 15 de desembre al Port de Segur de Calafell, va tenir lloc una jornada presencial de la Taula de Municipis per un Litoral Sostenible, en la qual es va presentar l'informe "Un litoral al límit", es van exposar diferents iniciatives que els municipis han adoptat a nivell de protecció de la qualitat ambiental del mar i les platges, i es van tractar objectius i estratègies per al 2022.

Article

El Centre d’Estudis del Mar de Sitges, l’equipament d’educació ambiental de la Diputació de Barcelona situat al passeig Marítim d’aquesta població del Garraf, ha ampliat part de les seves instal·lacions amb la renovació de l’Aula de la natura, un espai per desenvolupar-hi tallers i cursos per a escolars i públic en general sobre l’ecosistema marí de les Costes del Garraf.

Butlletí