El parc ambiental de l'Aldea, restaurat amb pneumàtics fora d'ús

L'Agència de Residus de Catalunya ha manifestat el seu ferm compromís de trobar noves aplicacions a aquest residu
Redacció
04/10/2008 - 00:00

La directora de l'Agència de Residus de Catalunya, Genoveva Català, va inaugurar el passat divendres dia 3 d'octubre el parc ambiental de l'Aldea (Baix Ebre), el primer parc a tot l'Estat espanyol que ha fet servir pneumàtics fora d'ús triturats per fer la capa de drenatge d'aigües superficials del seu antic dipòsit.

En fer servir pneumàtics fora d'ús per a aquesta actuació al municipi de l'Aldea, s'ha evitat extraure i transportar 9.000 metres cúbics de graves. D'aquesta manera, es dóna un ús alternatiu als pneumàtics i es contribueix al desenvolupament sostenible. Es calcula que a Catalunya es generen a l'entorn de 38.000 tones de residus de pneumàtics de reposició cada any, i al conjunt de l'Estat espanyol la xifra supera les 228.000 tones anuals. L'aplicació de pneumàtics antics compta amb les màximes garanties des del punt de vista ambiental i tècnic, i existeixen iniciatives similars a la de l'Aldea als Estats Units i França.

L'Agència de Residus de Catalunya i el sistema integrat de gestió de pneumàtics han manifestat el seu ferm compromís en el desenvolupament d'alternatives de recuperació material i noves aplicacions d'aquest residu. Altres usos que s'han donat als pneumàtics fora d'ús són l'elaboració d'asfalt, i de paviment de parcs infantils, i per a capes de drenatge per a jardineria i camps d'esport.

La inversió per restaurar l'antic dipòsit suposa 900.000 euros, aportats per l'Agència de Residus de Catalunya.

Un parc ambiental públic

El dipòsit controlat de l'Aldea va donar servei a diversos municipis de la comarca del Baix Ebre fins al final de l'any 2006. El resultat final, un cop s'ha acabat de clausurar, ha estat la creació d'un parc ambiental obert al públic. Els seus trets definitoris són els següents:

  • Plantació d'arbres i arbusts adobats amb compost procedent de la planta de compostatge.
  • Creació de camins interiors amb grava ceràmica reciclada.
  • Formació d'un estany impermeabilitzat amb brollador format amb pneumàtics fora d'ús i passarel·la de material reciclat.
  • Construcció d'arquetes per al control de la capa drenant de pneumàtics i xarxa de recirculació de l'aigua fins a l'estany.
  • Col·locació de fanals solars autònoms en els camins interiors del parc ambiental.
  • Ús de material reciclat en la construcció del mobiliari urbà del parc i de la zona de jocs i parc infantil.
  • Instal·lació de plaques solars per al funcionament del sistema de reg i d'electricitat.
Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

Prop de 60 persones participen en la darrera jornada del Compromís Barcelona Plàstic Zero, on es van compartir bones pràctiques i diferents organitzacions de la ciutat van poder teixir aliances entre elles. L'Ajuntament de Barcelona ofereix una reducció del preu públic de recollida de residus comercials en cas d'aplicar accions de reducció o eliminació dels plàstics d'un sol ús.

Acte
16/03/2024 - 00:00
Diverses poblacions d'Osona
Entrevista
Francesc Giró, director de Planificació Estratègica de l’Agència de Residus de Catalunya

Parlem amb el membre de l'Agència de Residus de Catalunya sobre el projecte europeu Sircles, que treballa a set països de la conca Mediterrània. 

 

Butlletí