El número de centrals nuclears hauria d'augmentar un 60% fins 2030

L'actual demanda d'electricitat es duplicarà en aquest temps, segons dades del sector
Redacció
30/06/2008 - 00:00

El número de reactors nuclears en funcionament a tot el món hauria d'augmentar un 60% per a quan arribi 2030, segons ha declarat recentment Yury Sokolov, director general adjunt de l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA). Actualment, segons les estadístiques de l'Associació Nuclear Mundial, hi ha arreu del món 435 reactors nuclears comercials operant en 30 països. Amb una capacitat total de 370.000 MW, aquestes centrals proporcionen el 16% de l'electricitat que consumeix el món. A finals de 2007, almenys 25 reactors estaven en construcció, mentre que altres 284 projectes es troben actualment en estudi a 56 països.

La demanda no s'atura
Segons les estimacions de l'Agència Internacional de l'Energia (AIE), el consum d'energia augmentarà més d'un 60% en els propers vint anys per satisfer les necessitats del creixement mundial i els més de 8.000 milions de persones que habitaran el planeta per llavors. El creixement de la demanda d'electricitat serà encara més fort, ja que el consum mundial es duplicarà durant el mateix període.

En aquest sentit, Sokolov va assenyalar que l'experiència adquirida durant les últimes dècades en termes de desenvolupament sostenible, construcció, posada en servei, operació i manteniment de l'energia nuclear serà crucial els anys vinents.

El director de l'AIEA va afirmar no obstant això que el sector de l'energia nuclear haurà de presentar solucions convincents als reptes del futur si vol esdevenir una peça clau de les reserves energètiques del planeta. Sokolov va esmentar, entre d'altres, la sostenibilitat dels recursos d'urani, la seguretat i els costos financers, la gestió dels residus i l'acceptació del públic.

El ressorgiment nuclear
Un bon nombre de països pretenen adquirir tecnologia nuclear a curt termini, sobretot a Orient Mitjà (Egipte, Turquia, Bahrain). I un país com Xina pretén construir, cada any i fins a 2020, de 2 a 6 reactors de segona generació (G2+). Paral·lelament, el país asiàtic està implementant un programa de construcció de noves centrals nuclears de tercera generació basat en les millors experiències disponibles. D'aquesta manera, s'espera que la quota de generació d'electricitat nuclear a la Xina es dupliqui per quan arribi 2020 (del 2 al 4% del total d'electricitat).

Etiquetes: 

Relacionats

Acte
13/09/2023 - 09:00
DFactory Barcelona
Acte
18/05/2023 - 18:30
Auditori del museu de la ciència del Cosmocaixa

Butlletí