El Ministeri de Medi Ambient destina 9 milions d'euros a reconstruir les platges del Maresme

L'objectiu és reparar els danys ocasionats pels temporals de finals de l'any passat
22/04/2009 - 00:00

El sostsdirector general de Sostenibilitat de la Costa i del Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí, Miguel Velasco Cabeza, ha anunciat aquest dimarts que es destinaran 9 milions per dur a terme obres d'emergència a les platges del Maresme, amb l'objectiu de reparar els danys ocasionats pels temporals de finals de l'any passat. Les obres es realitzaran a les platges més danyades, com són les de Cabrera de Mar, Caldes d'Estrac, El Masnou, Montgat i Vilassar de Mar.

En concret, a Cabrera de Mar, El Masnou, Montgat i Vilassar de Mar es preveu la reconstrucció de diferents metres de passeig amb protecció i l'aportació de 200.000 metres cúbics de sorra a les seves platges, a més de la reparació d'instal·lacions de serveis. En un grau menor, a Caldes d'Estrac, es repararan la caseta i les instal·lacions de la Creu Roja.

La regeneració de les platges amb el transport de sediments es durà a terme amb la reposició inicial de la sorra perduda al llarg dels anys, i amb alimentació periòdica amb la sorra necessària per mantenir la platja.

D'una altra banda, des del Ministeri s'aposta també per la construcció d'espigons o dics paral·lels a la costa per immobilitzar la sorra. Aquesta solució seria més ecològica i donaria resposta a les demandes del sector de la pesca, que s'oposa des de fa temps a la regeneració de les platges.

En el cas del Maresme, això no obstant, el Ministeri aposta per l'alimentació artificial de sorra tenint en compte tots els costos, inclosos els diferits en el temps, "per la major salubritat per als usuaris de les platges i el menor impacte mediambiental, tant sobre els ecosistemes com sobre el paisatge", destaca Miguel Velasco, encara que "haurem de crear estructures per retenir parcialment la sorra i alimentar la platja periòdicament amb una quantitat de sorra menor que la necessària".

Projecte "Passarel·la de vianants"
Miguel Velasco també ha anunciat que al marge de les obres d'emergència a les platges el Ministeri té prevista l'execució del projecte de "Passarel·la de vianants" a la riera d'Alella, al municipi del Masnou.

De fet, l'obra va començar la seva execució al maig del 2007, però es va suspendre per causes imprevistes en el procés constructiu, pel que per poder finalitzar-la s'ha redactat un projecte modificat que va ser aprovat tècnicament al setembre del 2008 i que està sent tramitat econòmicament.

Notícies relacionades a Sostenible.cat:
Els pescadors del Maresme, contraris a la regeneració de les platges
L'alteració dels ecosistemes litorals provoca greus problemes d'erosió a les platges tarragonines

Municipis: 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Vilassar de Mar va presentar fa unes setmanes el seu Pla Director de la Bicicleta precedit d’una Pedalada Popular que, amb 323 persones sobre una bicicleta, va batre el rècord de participació al municipi.

Notícia

Es treballarà conjuntament per potenciar la vegetació de l’espai dunar, assegurar-ne la conservació a llarg termini, així com potenciar i difondre els valors ambientals i paisatgístics de les dunes, que a Mataró ocupen 1,4 Ha.

Article

El projecte Natura és Cultura consisteix en una intervenció artística en l'entorn natural, adreçada a persones que conviuen amb trastorns mentals, que té lloc en dues ubicacions de Catalunya: al bosc de la Torre dels Soldats d'Avinyó i a la finca del Viver d'Argentona.

Butlletí